De ‘geheime’ veiligheidskaart van Afghanistan

De afgelopen weken is er her en der bericht over een ‘geheime’ kaart die de Afghaanse autoriteiten hebben gemaakt van de veiligheidssituatie in het land.  Die kaart bestaat inderdaad, circuleert her en der, en ook de Wereldomroep heeft een exemplaar toegestuurd gekregen. Onderstaand die ‘ANSF Provincial/District Threat Assessment‘, gedateerd op 23 april j.l.  ANSF staat voor Afghan National Security Forces. Als u de kleine lettertjes niet kunt lezen: dat komt door de mate van detail. De kleurencode: groen = laag risico; geel = gemiddeld risico (vraag me niet wat ‘gemiddeld’ is…); rood = hoog risico en de zwart gekleurde delen van het land zijn in handen van de vijand (Taliban etc.)

Het probleem met dit soort kaarten is dat ze de veiligheidssituatie op macroniveau weergeven. Bínnen provincies en districten kan de veiligheidssituatie echter sterk verschillen. Dat toont onderstaand detail van de kaart aan: Uruzgan en omgeving. Van de (relatief) ‘veilige inktvlekken’ die door de internationale troepenmacht ISAF en de Afghaanse veiligheidstroepen (ANSF) zijn gecreëerd in de districten Deh Rawod, Tarin Kowt en Chora is op de kaart geen spoor te bekennen…

Behalve het m.i. te overdreven zwart-wit beeld per district en per provincie maakt deze kaart van de ANSF ook niet duidelijk wíe de vijandelijke krachten zijn. Maar al te vaak wordt aangenomen dat het allemaal Taliban zijn. De Nederlandse krijgsmacht hanteert echter de term OMF (Opposing Military Forces).

Onderstaande Amerikaanse kaart (gepubliceerd in 2008) toont goed aan dat die term correcter is dan ‘de Taliban’. Afkortingen: TB = Taliban; HiG = Hezb-e Islami (Gulbuddin), de strijdgroep van Gulbuddin Hekhmatyar; AQAM = Al Qaeda and Associated Movements; HQN = de strijdgroep van Jalaluddin Haqqani. In bruingekleurde gebieden hebben criminelen (drugsbaronnnen etc.) invloed; geel duidt op ‘overige antiregeringsgezinde groeperingen’.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De ‘geheime’ veiligheidskaart van Afghanistan

  1. Marcel zegt:

    Behalve overkoepelende term Opposing Military Forces, hanteren VN-organisaties zoals UNAMA ook de termen Anti-Government Elements (AGEs) versus Pro-Government Forces (PGFs).

    Dit is nog steeds minder gedetailleerd als de Amerikaanse variant op het bovenstaande kaartje, maar de vlag dekt de lading en iedereen weet waar hij/zij aan toe is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s