Nederlandse marinehelikopter stopt piraten

Een Nederlandse marinehelikopter heeft zaterdag in de Golf van Aden een bootje met piraten tot stoppen gedwongen. Dat gebeurde door het afvuren van waarschuwingsschoten, zo heeft het commando van de Europese antipiraterij-operatie Atalanta in het Britse Northwood bekend gemaakt. De helikopter was afkomstig van het fregat Hr. Ms. Evertsen, van waaraf momenteel ook de tactische leiding over het EU-smaldeel wordt gevoerd.

Het bootje was opgemerkt door een Japans maritiem patrouillevliegtuig in een vaarroute bij Jemen waarvan veel commerciële scheepvaart gebruikt maakt. Nadat het piratenbootje was gaan bijliggen kwam een boarding team van het Noorse fregat HNOMS Fridtjof Nansen in actie. Aan boord troffen zijn wapens, ladders en extra brandstof aan. Volgens een officiële mededeling moest men de piraten weer laten gaan omdat ze niet op heterdaad waren betrapt bij een poging tot kaping. Wel werden de wapens in beslag genomen.

(Voor meer informatie zie: ‘Pirate skiff disarmed in EU-Japanese action‘, EU NAVFOR – Operation Atalanta)

Hr. Ms. Evertsen en Lynx-helikopter (foto Defensie)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s