ARTHUR waakt over Kamp Holland

Sinds eind september kunnen de bewoners van Kamp Holland in Uruzgan niet meer verrast worden door onverwachte raketaanvallen. Het leger van Singapore heeft er namelijk twee moderne ‘wapenlocatieradars’ neergezet. Het gaat om de ARTHUR (Artillery Hunting Radar), een Zweeds product. Het systeem zorgt er voor dat afgeschoten projectielen onmiddellijk worden ontdekt, waarna meteen het centrale alarm van Kamp Holland en de overige delen van Forward Operating Base Ripley* wordt geactiveerd. Ook berekent ARTHUR razendsnel en precies waar de raket vandaan komt en waar hij zal inslaan.

Dat betekent dat voor eerst bij eventuele raketaanvallen tijdig alarm wordt afgegeven en personeel de tijd heeft om dekking te zoeken dan wel plat op de grond te gaan liggen. Hoeveel tijd – dat hangt af van de afstand waarvan het projectiel is afgevuurd. De Taliban en andere strijdgroepen maken tot nu toe vooral gebruik van 107mm raketten.


Deze ongeleide raket hoort eigenlijk bij een ‘mini-Stalinorgel’. Maar aangezien dat niet meer bij de tegenstander aanwezig is worden de raketten los afgevuurd. Daardoor is hun reikwijdte minder dan de nominale 8 kilometer (en zijn ze trouwens ook een stuk minder precies). De Wereldomroep hoorde ter plaatse dat, uitgaand van de typische afstand van waaraf tegenstanders tot nu toe hun projectielen op de basis afvuurden, de waarschuwingstijd zo’n 7-9 seconden bedraagt. Genoeg om tijdig een gepantserd onderkomen binnen te gaan (als men daar in de buurt van staat) dan wel dekking te zoeken op de grond.

24 uur per dag, 7 dagen in de week waakt het Singaporese personeel van de ARTHUR’s over een bepaalde sector rond de basis. Wélke sectoren, dat wordt door de inlichtingenexperts van Task Force Uruzgan bepaald aan de hand van de meest recente informatie. Sinds de systemen op 20 september operationeel werden zijn er trouwens volgens woordvoerders ter plaatse geen lanceringen meer gesignaleerd. Mocht dat toch gebeuren, dan bevindt zich naast de operators van het systeem een grote rode knop, waarmee de sirenes op Kamp Holland onmiddellijk kunnen worden geactiveerd.

Raketbeschietingen tegen Kamp Holland volgen geen vast patroon. In het begin (2006) had men er redelijk vaak last van. Daarna werd het rustiger. Vervolgens begon afgelopen december een serie beschietingen die tot april duurde. De raketten mistten steevast hun doel, op één uitzondering na. Op 6 april landde er een midden in het kamp, waarbij de 20-jarige soldaat Azdin Chadli sneuvelde en verscheidene militairen gewond raakten. Dergelijke verrassingsaanvallen behoren voortaan tot het verleden.

* Forward Operating Base Ripley omvat naast Kamp Holland ook een Afghaans, Amerikaans, en Special Forces-deel. In totaal verblijven er gemiddeld meer dan drieduizend internationale militairen en burgerpersoneel. De grootste groepen zijn de Nederlanders (ca. 1300) en Australiërs (ca. 1000) van de Task Force Uruzgan en de Air Task Force. Dan zijn er ca. 800 man van een Amerikaans helikopterdetachement en een groep Amerikaanse, Australische en Nederlandse Special Forces (aantal geheim, onze schatting: in totaal ca. 500 man). Daarnaast zijn er kleinere contingenten gelegerd uit Frankrijk, Polen, Singapore en Slowakije.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ARTHUR waakt over Kamp Holland

  1. Jan de Vreij zegt:

    8 seconden om dekking te zoeken…niet echt riant. J.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s