Leider Taliban wil gesprek met de NAVO

Mullah Omar, de leider van de Afghaanse Talibanbeweging, heeft via boodschappers laten weten bereid te zijn om met de NAVO te praten. Dat heeft de Duitse NAVO-generaal Egon Ramms donderdag onthuld. Ramms leidt het NAVO-hoofdkwartier in het Limburgse Brunssum, van waaruit de ISAF-operatie in Afghanistan wordt aangestuurd. Volgens Ramms kwam de boodschap van mullah Omar via Afghanen die in Duitsland wonen maar regelmatig naar hun geboorteland reizen. De NAVO heeft nog niet officieel gereageerd op de toenaderingspoging.

Generaal Ramms heeft het bericht doorgestuurd naar het ISAF-hoofdkwartier in Kabul. Hij zei dat eventuele verzoeningsgesprekken met de Taliban geen zaak zijn voor de NAVO maar voor de Afghaanse overheid. Wel kan de NAVO assistentie verlenen aan voormalige Talibanstrijders die weer een normaal bestaan willen opbouwen.

Generaal Ramms zei verder tegenover de Wereldomroep dat er nog geen land gevonden is dat Nederland wil vervangen in Uruzgan. Den Haag zou Australië daarover hebben gepolst, maar zonder resultaat. De NAVO-commandant zei zich niet te willen mengen in de Nederlandse politieke discussie over eventuele verlenging van de missie. Wel zei hij dat met het oog op de noodzakelijke voorbereidingen het hoog tijd is om de knoop door te hakken. Hij prees verder het werk van Nederland in Uruzgan, en zei dat wanneer een ander land volgend jaar de taken zou overnemen, de veiligheidssituatie tijdelijk zou kunnen verslechteren.

Luister naar een interview met generaal Egon Ramms:

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO, Uruzgan en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s