Bevolking Uruzgan zeer ontevreden over provinciebestuur

63 procent van de bevolking van Uruzgan is ontevreden over het provinciale bestuur. Dat staat in een landelijke opiniepeiling van de ‘Asia Foundation’. Het percentage ontevreden mensen in de provincie steekt schril af bij het landelijke gemiddelde: 75 procent van de ondervraagde Afghanen zegt tevreden te zijn over hun provinciebestuur, een kwart is zeer tevreden. Alleen in de naburige provincie Zabul is men nóg ontevredener dan in Uruzgan: daar klaagt 67 procent over het provinciaal bestuur.

In de genoemde twee provincies wordt ook relatief veel geklaagd over geweld door toedoen van buitenlandse troepen. Eénderde van de geweldslachtoffers in Uruzgan verklaarde dat buitenlandse troepen schuld hadden, in Zabul wijst zelfs de helft van slachtoffers van geweld met de beschuldigende vinger naar buitenlandse militairen.

De 231 pagina’s tellende uitslag van de enquête (de vijfde op rij) maakt niet duidelijk waarom juist in Uruzgan en Zabul het provinciaal bestuur zo slecht te boek staat bij de bevolking. De door Nederland geleide Task Force Uruzgan en het Provinciaal Reconstructieteam (PRT) hebben sinds 2006 relatief veel energie gestoken in het helpen opbouwen en trainen van plaatselijke bestuurders in het kader van ‘good governance‘.

De huidige gouverneur van Uruzgan, Asadullah Hamdam, is zelf afkomstig uit Zabul en kreeg zijn functie in 2007. Hij maakte onder meer naam door in 2008 directe verkiezingen voor een district chief te organiseren in het district Chora – de eerste en tot nu toe enige directe verkiezingen op districtsniveau in heel Afghanistan. Maar zijn macht in de provincie zou beperkt zijn.  Achter de schermen zou oud-gouverneur Jan Mohammed Khan, een stamgenoot van president Hamid Karzai, nog veel invloed hebben.

De ontevredenheid van de bevolking kan ook worden afgeleid uit het feit dat bij de verkiezingen voor de provincieraad (tegelijk gehouden met de presidentsverkiezingen in augustus) het zittende bestuur werd weggestemd en twee senatoren voor Uruzgan in het parlement in Kabul hun positie kwijt raakten.

6406 Afghanen deden aan de opiniepeiling mee. Bijna 80 procent van hen woont op het platteland; 53 procent zijn mannen, 47 procent vrouwen.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s