Golfstaten: ‘meer doen tegen piraterij’

De landen in de Perzische Golf zouden meer moeten doen tegen piraterij. Dat heeft de Nederlandse commandant van de Europese antipiraterijvloot zondag in het sultanaat Oman gezegd, meldt een plaatselijke krant.  Volgens de Oman Daily Observer heeft commandeur Pieter Bindt verder de hoop uitgesproken dat er in de nabije toekomst een “Pan-Arabisch” smaldeel wordt opgericht om mee te doen aan de internationale activiteiten tegen Somalische piraten.

Volgens de krant heeft commandeur Bindt tijdens een persconferentie aan boord van het vlaggenschip Hr.Ms. Evertsen in de haven van Muscat verder gewezen op de belangen die ook voor de Golfstaten een rol spelen. Die van de zee afhankelijk voor hun handel in het algemeen, en die in olie in het bijzonder, schrijft de krant.

Volgens Bindt zijn de inspanningen om piraterij te voorkomen vooral in de Golf van Aden succesvol: het aantal succesvolle pogingen tot kaping zou per eind oktober gedaald zijn tot nul. In de wijdere omgeving bestaat er nu een kans van 1:9 dat een schip daadwerkelijk wordt gekaapt. Dat is aanzienlijk minder dan in de meteorologisch vergelijkbare periode dit voorjaar: toen was die kans 1:3, aldus commandeur Bindt in de Oman Daily Observer.

Momenteel zijn er in de regio volgens Bindt 27 marineschepen uit 16 landen actief in de strijd tegen piraterij. Naast de EU-operatie ‘Atalanta’ noemde hij daarbij een NAVO-vlooteenheid, een die wordt aangestuurd door de VS (CTF 151), en nationale bijdrages van onder meer China, Japan en Saoedi-Arabië.

UPDATE: Commandeur Bindt blijkt verkeerd te zijn geciteerd door de Omaanse pers.  Hij verklaarde desgevraagd tegenover de Wereldomroep niet de hoop te hebben uitgesproken dat er een ‘Pan-Arabisch’ smaldeel komt tegen de activiteiten van Somalische piraten: dat initiatief is namelijk al genomen en de Europese Unie verwelkomt dat, aldus Bindt. Verwacht wordt dat een ‘Pan Arab Task Force‘ binnenkort de internationale inspanningen tegen piraterij rond Somalië komt versterken. Saoedi-Arabië zal waarschijnlijk als eerste land in de regio de leiding van deze taskforce op zich nemen. Ook zei commandeur Bindt dat hij niet heeft opgeroepen tot meer inspanningen door de Golfstaten.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s