Unieke ontmoeting marines Nederland, China

Absoluut uniek. Zo noemt commandeur Pieter Bindt het bezoek, dit weekeinde, van een Chinese schout-bij-nacht aan het Nederlandse fregat Hr.Ms. Evertsen. Vanaf dat schip voert commandeur Bindt het bevel over een wisselend aantal (momenteel: zeven) schepen en vier patrouillevliegtuigen die onder de vlag van Europese Unie de piraterij rond Somalië proberen tegen te gaan. Schout-bij-nacht Wang Zhiguo op zijn beurt leidt twee fregatten en een bevoorradingsschip die globaal hetzelfde doen. Bindt: “Ik heb nooit gedacht dat ik kennis zou maken met een Chinese vakgenoot die min of meer dezelfde functie uitoefent, ergens midden in de Golf van Aden.”

(Schout-bij-nacht Wang (links) en commandeur Bindt. Foto Marine)

Wel legt China het accent nog op het beschermen van koopvaardijschepen die hetzij onder Chinese vlag varen, hetzij v.w.b. bemanning of lading een ‘Chinees’ aspect hebben. Overigens kunnen ook andere schepen zich desgewenst aansluiten bij een konvooi dat door de Chinese marineschepen wordt beschermd. Verder speelt China een rol bij het uitwisselen van informatie met anderen die op de een of andere wijze bij het voorkomen van piraterij betrokken zijn. De Europese Unie heeft daarvoor een beveiligd ‘chatkanaal’ in het leven geroepen: Mercury.  “Zij zijn redelijk nieuw in het gebied”, aldus Bindt, “de informatie over antipiraterij-operaties gaat voornamelijk hun kant op. Maar steeds meer worden ze actief in ‘Mercury’, dus het gaat ook steeds meer heen en weer.”

“Voorlopig staat in hun mandaat het uitvoeren van deze konvooien, en we zijn in gesprek om tot andere vormen van coördinatie te komen. In Beijing heeft onlangs overleg plaats gevonden tussen China, de NAVO, de EU, de Combined Maritime Forces (een door de V.S. geleide coaltie, hdv) en een aantal landen waaronder o.a. Rusland. Daar is besloten dat China in de antipiraterij-operaties een grotere rol zal hebben.” Volgens commandeur Bindt wil Beijing in de toekomst ook een rol gaan spelen bij het beveiligen van de Internationally Recommended Transit Corridor (IRTC), de door verschillende marines beveiligde ‘snelweg’ door de Golf van Aden.

Zwartkijkers zouden kunnen denken dat China in dit gebied een voet aan de grond wil krijgen. Commandeur Bindt: “Dat is wel realistisch, maar er zijn wel meer landen en organisaties die hier actief zijn want de Indische Oceaan is misschien wel het schaakbord van deze eeuw. Er gaat veel energie door deze wateren, veel handel. India, China en andere landen in Azië zullen een steeds belangrijker rol gaan spelen. En omdat het grootste gedeelte van de handel wereldwijd over zee gaat, is dus het aanwezig zijn in zeegebieden van steeds groter belang.”

(Chinese liaison-officieren met een Nederlandse en een Belgische collega in de stafruimte van Hr.Ms. Evertsen. Foto Hans de Vreij)

Schout-bij-nacht Wang Zhiguo heeft zondag samen met een delegatie op het fregat Evertsen uitleg gekregen over de Operatie Atalanta, de EU-missie tegen de piraterij. Na afloop bleven twee officieren achter om nadere vragen te kunnen stellen en kennis te nemen van het reilen en zijlen aan boord van een Nederlands marineschip. Omgekeerd hebben twee Nederlandse marinemensen de nacht en het grootste deel van de maandag doorgebracht op het Chinese fregat Zhoushan. Het lijken kleine stapjes, maar ze weerspiegelen een drastisch verbeterde samenwerking tussen de twee marines.

Links:
EUNAVFOR Operation Atalanta

Maritime Security Center Horn of Africa

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s