Piraterij: transportfederatie gaat confrontatie met reders aan

Golf van Aden, dinsdag – De Internationale Federatie van Transportwerkers (International Transport Workers’ Federation) heeft reders opgeroepen om, buitengewone omstandigheden daargelaten, geen schepen meer te laten varen in gebieden waar het risico op aanvallen door Somalische piraten groot is. In een verklaring zegt de Federatie dat “het gevaar van aanvallen nu zo groot (is) dat het blootstellen daaraan van zeevarenden neerkomt op het verzaken van de zorgplicht door reders”.

Volgens de Federatie plaatsen vlaggenstaten en reders zich buiten de wet indien ze de risico’s niet goed inschatten en maatregelen nemen om de piraterij te bestrijden. Met deze oproep gaat de Federatie (waarbij 654 vakbonden met in totaal 4,5 miljoen leden zijn aangesloten) een directe confrontatie aan met reders en vlaggenstaten als Panama die schepen in de wateren rond Somalië laten varen zonder afdoende voorzorgsmaatregelen te nemen. Daaronder verstaat de Federatie:

– Bescherming op korte afstand door marineschepen of het varen in konvooien die afdoende marinebescherming hebben;
– Het schepen betreft die v.w.b. vrijboord, snelheid en bemanning een laag risico lopen en waarop een aantoonbaar niveau van beveiligingsmaatregelen genomen is.

Overigens blijft de Federatie er tegen dat reders gewapende beveiligingsteams met schepen meesturen. Vorige week nog werd het Amerikaanse containerschip Maersk Alabama voor de tweede keer dit jaar door Somalische piraten aangevallen. Gewapende bewakers sloegen de aanval af. Volgens de Federatie zouden er zo’n 400 marineschepen nodig zijn om het hele gebied waar Somalische piraten actief zijn afdoende te beveiligen. Dat zijn er nu 25-30: van de EU, de NAVO, van een door de VS geleide coalitie, en van individuele landen als China, Japan en Rusland.

Volgens de Federatie weerspiegelt de verklaring de frustratie van zeevarenden over de activiteiten van Somalische piraten die, zelfs wanneer betrapt, vrijwel nooit worden gearresteerd of berecht. Ook trekt de Federatie de rechtmatigheid in twijfel van het feit dat reders nog steeds schepen sturen door een groot deel van de Indische Oceaan. Het overkoepelend orgaan van transportbonden stelt dat een inmiddels door diverse marines, waaronder de Nederlandse, beveiligde transitroute door de Golf van Aden wel veiligheid biedt.  Nederland heeft momenteel de leiding over de Europese antipiraterij-operatie ‘Atalanta’.

Voor de volledige verklaring en een toelichting klik hier.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s