Afghanistan: Obama stuurt extra troepen

De Verenigde Staten sturen 30.000 extra militairen naar Afghanistan. Dat heeft president Barack Obama woensdag gezegd in een toespraak tot de militaire academie West Point. Doel van de ‘surge’ is de opmars van de Taliban een halt toe te roepen en het trainen van het Afghaanse leger en de politie te intensiveren. De extra troepen moeten het mogelijk maken dat de VS vanaf juli 2011 beginnen met het terugtrekken van zijn militairen uit Afghanistan, aldus Obama. Hij benadrukte dat zijn land niet van plan is voor onbeperkte duur in het land te blijven en dat de primaire verantwoordelijkheid voor de veiligheid bij het Afghaanse leger, de politie en andere instanties moet komen te liggen.

Met de extra troepen komt de totale sterkte van de Amerikaanse militaire eenheden in Afghanistan op een kleine 100.000. Onder welke vlag de nieuwe troepen gaan opereren heeft Obama niet gezegd, maar aangenomen mag worden dat een flink deel van hen deel gaat uitmaken van de door de NAVO geleide International Security Assistance Force (ISAF).  ISAF telt momenteel zo’n 69 duizend militairen, waarvan 35 duizend Amerikanen. Daarnaast hebben de VS zo’n 33 duizend militairen onder eigen vlag in Afghanistan, waarvan het merendeel tot nu toe betrokken is bij het opleiden van het Afghaanse leger en de politie.  Onlangs was aangekondigd dat die trainingstaak wordt overgeheveld naar een nieuw NAVO-onderdeel: de NATO Training Mission-Afghanistan.

Obama deed in zijn toespraak een oproep aan de NAVO-bondgenoten ook ook extra troepen te sturen. “Het gaat niet allen om een test van de geloofwaardigheid van de NAVO, maar om de veiligheid van de Geallieerden en  de algemene veiligheid van de wereld.” Maar de reactie bij de niet-Amerikaanse leden van de alliantie zijn op zijn zachtst gezegd lauw: Frankrijk heeft laten weten geen extra troepen te sturen; Groot-Brittannië stuurt een minuscule versterking van 500 man; Nederland had al laten weten per augustus volgend jaar zijn leidende rol in Uruzgan te zullen opgeven; Canada wil het merendeel van de gevechtstroepen per 2011 uit de provincie Kandahar terugtrekken. Alleen Australië, zelf overigens geen lid van de NAVO, heeft onlangs herhaald dat zijn inzet in Afghanistan (de meeste Australische troepen zitten in Uruzgan) ‘open-ended’ is met dien verstande dat het einddoel een zelfstandig functionerend Afghaans leger en politie in Uruzgan is.

In zijn toespraak ging president Obama ook in op het belang van buurland Pakistan. Hij kondigde extra steun aan om Pakistan in staat te stellen de Taliban in dat land effectiever aan te pakken. Hij richtte zich ook tot de Afghaanse overheid in het algemeen en president Hamid Karzai in het bijzonder. “De tijden van een blanco cheque zijn voorbij”, zei de president. Obama kondigde steun aan voor regeringsfunctionarissen op alle niveaus die de corruptie bestrijden en wil dat ineffectieve en corrupte bestuurders worden aangepakt.

President Obama zei verder dat de VS hun civiele hulp zullen concentreren op onderwerpen waarvan de bevolking direct profijt heeft, zoals de landbouw.

Klik hier voor de volledige toespraak.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Australië, NAVO, Uruzgan, Verenigde Staten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s