Somalische piraten opgepakt na kapingspoging

Een boarding team van het fregat Hr.Ms. Evertsen heeft woensdag 13 Somalische piraten aangehouden. Dat gebeurde nadat de piraten een (vergeefse) poging hadden gedaan het onder de vlag van Antigua en Barbuda varende koopvaardijschip ‘BBC Togo’ te enteren. Dat meldt het ministerie van Defensie.

De BBC Togo werd door de piraten beschoten maar wist dankzij niet nader gespecificeerde zelfbeschermingsmaatregelen de piraten af te schudden. Later op de dag werden de snelle aanvalsbootjes van de piraten gesignaleerd bij een dhow, een traditionele vissersboot. Mariniers van de Evertsen wisten dit schip ongemerkt te naderen, gingen aan boord en hielden de piraten aan. Aan boord waren ook twee vissers uit Tanzania, de oorspronkelijke bemanning van het scheepje dat naar hun zeggen al maanden door de piraten gebruikt werd als ‘moederschip’ voor acties van de piraten.

Volgens Defensie werd aan boord een grote hoeveelheid wapens, enterhaken en ladders aangetroffen. De arrestanten bevinden zich nu op het fregat de Evertsen; bekeken wordt nog waar ze kunnen worden berecht. De Europese Unie heeft hiertoe samenwerkingsakkoorden met Kenia en de Seychellen. De Evertsen is momenteel het vlaggenschip van Operatie Atalanta, de bijdrage van de Europese Unie aan de bestrijding van de piraterij in de wateren rond Somalië. 

(Het boarding team van Hr. Ms. Evertsen. De leden ervan behoren tot een Special Forces-eenheid van het Korps Mariniers: de Unit Interventie Mariniers (UIM). Foto Hans de Vreij)

Zie ook: persbericht ministerie van Defensie.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.