Nederland draagt commando antipiraterij-operatie over

Nederland heeft zondag het commando over de Europese antipiraterij-operatie Atalanta overgedragen aan Italië. Dat gebeurde tijdens een korte ceremonie aan boord van het vlaggenschip Hr.Ms. Evertsen in de Golf van Aden.

In de Nederlandse bevelsperiode had ‘Atalanta’ de beschikking over een wisselend aantal Europese marineschepen (7-14) en maritieme patrouillevliegtuigen (3-5). In de periode 13 augustus-11 december werden onder leiding van de Nederlandse commandeur Pieter Bindt 77 aanvallen van Somalische piraten afgeslagen, 33 voorkomen en 39 piraten gearresteerd. De autoriteiten van de eilandengroep de Seychellen konden met hulp van de EU-operatie nog eens 31 aanvallen van piraten afslaan. Ook werden 264 drenkelingen gered.

Verder werden in de genoemde periode 12 voedselkonvooien van het World Food Program (WFP) en 15 van AMISOM (de vredesmissie van de Afrikaanse Unie) naar Somalië geëscorteerd.

(Commandeur Pieter Bindt (r) draagt het commando over aan zijn Italiaanse ranggenoot Giovanni Gumiero. Foto Defensie)

Van de arrestanten zijn de meeste (20) voor berechting overhandigd aan de juridische autoriteiten van Kenia, waarmee, net als met de Seychellen, een overeenkomst over de berechting van Somalische piraten is afgesloten. 17 werden overdragen aan de autoriteiten van de Somalische regio Puntland. Dat gebeurde niet onder EU-vlag (Puntland is geen erkende natie) maar onder de vlag van de aangevallen schepen.

Volgens plan zou Hr.Ms. Evertsen na de bevelsoverdracht terugkeren naar Nederland om daar 23 december aan te komen.  Aan boord bevinden zich echter nog steeds 13 aangehouden piraten en er is nog geen land bereid gevonden deze over te nemen en te berechten. Daarom blijft de Evertsen voorlopig in de regio actief voor de Operatie Atalanta, zo heeft het ministerie van Defensie zondag laten weten.

(De EU-staf van Operatie Atalanta op Hr.Ms. Evertsen. Foto Hans de Vreij)

Link: EUNAVFOR

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s