Thuiskomst. Vrijheid03.

Vier maanden lang was ze het luisterend oor voor de militairen van de Task Force Uruzgan. Majoor Ank, Humanistisch Raadsvrouw. Net als andere geestelijk verzorgers iemand waar men terecht kan voor een gesprek of advies. Over persoonlijke zaken, over het thuisfront, over het soms gevaarlijke werk in Uruzgan. Gesprekken op haar kantoortje op Kamp Holland, of op een van de vele ‘buitenposten’  waar ze ‘haar’ mannen en vrouwen bezocht. Naar buiten toe wordt over die gesprekken natuurlijk niets gezegd – de vertrouwelijkheid staat voorop. Majoor Ank is nu terug in Nederland.

Vrijheid03
Nee, geen codewoord. Nou ja, inmiddels wel een beetje. Het was het password van m’n werkcomputer op Kamp Holland, de laatste weken.

Ik maak me niet zo’n zorgen over ‘opsec’ dingen want ik weet dat m’n opvolger het inmiddels gewijzigd heeft. Immers, hij moet nog vier maanden, dus om dan meerdere keren per dag ‘vrijheid03’ in te moeten tikken… ik denk het niet.

Vrijheid. Ja da’s toch wel een dingetje wanneer je bijna weer in NL bent. Met jongens over gesproken ook, het gevoel om niet meer ‘geleefd’ te worden hoort ook bij die vrijheid.

Maar wacht, ik sla wat over. Ik ben inmiddels thuis. In een week tijd, zeer gefaseerd van TK naar Nederland gereisd.

Elke keer wat afhangen, je wapen, je scherfvest, je helm, en zo raak je elke keer wat kwijt. Letterlijk maar ook figuurlijk.

Thuiskomen, vrijheid03.

Het rare is, je kijkt er best naar uit. En wanneer je dan in Nederland bent, bij je geliefden is het ook Heel Erg Fijn.  Maar ook raar: om op 7 december nog op zoek te gaan naar chocoladekruidnootjes levert wat meewarige blikken op, wanneer je dat doet in een winkel die al uitpuilt van de kerstkranjes…

Vrijheid03 is ook: je in je hand schaven bij het gebruik van de kaasschaaf – het was pure hebberigheid voor NOG een plakje Lekkere Kaas Met Smaak…

Roedelgedrag: je bent onderdeel van je roedel geweest, 4,5 intensieve maanden lang. Dat levert gesprekken op in de vorm van:
“wat wil je eten?”
“ehhhhhh, wat wil jij eten?”
“nee, nee, nee, zeg JIJ het maar, wat wil je eten?”
“ehhh, ik weet het eigenlijk niet…”

Vrijheid03 kan dus ook wat overweldigend zijn; zoveel keuzes, zoveel mogelijkheden werkt ook wat verlammend…

Roedelgedrag: eigenlijk doe je niets alleen tijdens uitzending, iedereen is onderdeel van z’n roedel. En hoezeer je ook ‘verlangt’ naar alleen-zijn, op het moment dat het zo is – iedereen is gewoon aan het werk, tijdens je verlof – mis je ergens wel je roedel…

De luxe om ‘niets’ te hoeven is ook behoorlijk Vrijheid03, je fiets te pakken en ff de stad in fietsen.

Was het dan allemaal Zo Slecht ‘daar’ ? Welnee, je was wordt gedaan, je eten wordt klaargemaakt, je douche & wc worden schoongemaakt en, tsja, je dagbesteding wordt ook grotendeels voor je bepaald. Vrijheid03 is dus ook weer gewoon je was doen, je douche schoonmaken en bedenken wat je nu weer ‘moet’ eten…

Voor het thuisfront is het Vrijheid03 om je gewoon te kunnen bellen, anytime. Om je thuis te zien zitten, ‘gewoon’!

Keerzijde van Vrijheid03 is trouwens wel dat je Per Direct in een informatievacuüm zit: je hoort n.i.e.t.s. meer uit het uitzendgebied en voor een informatie-junk zoals ik is dat best wel hartgrondig afkicken.

Ach, laat Vrijheid03 dan ook een keerzijde hebben, verder is het vooral genieten! Ook de regen, ook de wind, ook de files. Ik ben weer thuis!

thuis – hautekiet & de leeuw

ik had wat eerder moeten bellen
het wordt wat later dan normaal
iets op het werk, iets met computers
het is een lang en saai verhaal

in gedachten ben ik bij je
ik kan hier echt niet onderuit
ik zie je levensvullend voor me
als ik nu mijn ogen sluit

en ik hoop dat je dit hoort
als jij straks thuiskomt
als jij straks thuiskomt
als jij straks thuiskomt
straks kom jij weer thuis

er staat champagne in de koelkast
je weet de glazen wel te staan
dus zet wat muziek op, dim de lichten
ik hang nu op, ik kom er aan

in gedachten ben ik al bij je
je kan hier echt niet onderuit
ik zie het levensvullend voor me
als ik nu mijn ogen sluit

en ik hoop dat je dit hoort
als jij straks thuiskomt
als jij straks thuiskomt
als jij straks thuiskomt
straks thuiskomt
als jij weer thuiskomt.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie, Uruzgan. Bookmark de permalink .

5 reacties op Thuiskomst. Vrijheid03.

 1. Erwin Kamp zegt:

  Lieve Ank,

  Welkom thuis. Wat ontroerend mooi opgeschreven en wat herkenbaar. Geniet van je vrijheid.

  Lieve groeten,

  Erwin Kamp
  Een collega

 2. Jaap Geuze zegt:

  Fijn dat je heelhuids terug bent Ank, ontdek opnieuw je vrijheid en maak er wat van. Groet Jaap Geuze een collega en Marlies Joosten een collega.

 3. Mary-Ann zegt:

  Ank,

  Allereerst, welkom thuis !
  Bedankt voor je mooie stukje tekst, ook voor mij als thuisfronter is dit herkenbaar.
  Geniet van de vrijheid, laat je niet beperken…

  Fijne Feestdagen en een machrig nieuwjaar,

  Mary-Ann (vrouw van Marinier)

 4. Hugo Houtgast zegt:

  Ha Ank,

  Goed dat je weer thuis bent! Lekker onder je eigen douche en zelf weer door de supermarkt struinen en zelf kiezen wat je gaat eten en drinken. Vrijheid!

  Xieje,
  Hugo Houtgast

 5. Henk zegt:

  “Thuiskomen” heeft nu voor mij een nog grotere betekenis gekregen, ik hoop dat ik daar altijd invulling aan MAG blijven geven…..je bent het zo enorm waard.

  Liefs x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s