Afghanistan: verbod op ammoniumnitraat

President Hamid Karzai van Afghanistan heeft vrijdag per decreet een landelijk verbod op productie, bezit en gebruik van ammoniumnitraat afgekondigd. Behalve als kunstmest kan de substantie ook gebruikt worden voor het maken van ‘bermbommen’ (IED’s, Improvised Explosive Devices).  Boeren en anderen krijgen een maand de tijd om hun voorraad ammoniumnitraat in te leveren.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie zijn er ook in Uruzgan IED’s op basis van ammoniumnitraat gebruikt, dan wel tijdig onschadelijk gemaakt. Ook zijn er door troepen van ISAF voorraden ammoniumnitraat in beslag genomen. Afgebeeld is een IED die recentelijk door Australische troepen in Uruzgan is aangetroffen; de jerrycan bevatte hoogstwaarschijnlijk ammoniumnitraat.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Afghanistan: verbod op ammoniumnitraat

  1. rednier zegt:

    Na meer dan 30 jaar buitenlandse militairen in het land en tienduizenden burgerslachtoffers wil men ze graag kwijt; die buitenlandse militairen. Bermbommen waren een goed middel om ze te bestrijden. Hoeveel militaire slachtoffers er vallen wordt op vele websites en counters vermeld, maar over burgerslachtoffers vindt je bijna niets. terwijl het aantal burgerslachtoffers vele malen belangrijker horen te zijn, zij waren tenslotte onschuldig.

    Helpen? Ja, met artsen zonder grensen, Humanitas, Max maakt mogelijk, wilde ganzen, enz, enz, enz niet met militairen en hun vele burgerslachtoffers,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s