Nederlands waterinitiatief in Uruzgan

“Mirabs meet ministries’

Woensdag heeft de civiel vertegenwoordiger van de Task Force Uruzgan, Michel Rentenaar in het plaatsje Kowtwal de eerste watershura in de provincie Uruzgan georganiseerd. De shura* is was volgens Rentenaar een belangrijke stap voorwaarts in het aanpakken van de waterproblematiek in Uruzgan. “Het is uniek voor de provincie Uruzgan om een twintigtal zogenaamde mirabs om de tafel te krijgen met de directeuren van de lijnministeries Landbouw en Waterbeheer”, aldus Rentenaar, die ook  Directeur van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) is.

Spanningen
Mirabs
zijn in Afghanistan al honderden jaren de traditionele toezichthouders op onder meer het onderhoud van kanalen en de eerlijke verdeling van water. De mirabs van de verschillende dorpen en gebieden stonden en staan in nauw contact met elkaar. Zelfs een kleine aanpassing aan een kanaal stroomopwaarts kan in Uruzgan namelijk  al grote gevolgen hebben voor dorpen die stroomafwaarts liggen. Rentenaar: “De ongelijke verdeling van het schaarse water leidt vaak tot tribale spanningen. Ook krijgsheren die zich illegaal water toe-eigenen droegen bij aan de instabiliteit.”

Nederland probeert nu die negatieve trend in Uruzgan samen met het provinciale bestuur nu te doorbreken. Met behulp van het Nederlandse PRT is de aanzet gegeven tot nauwer contact tussen de mirabs onderling en met de provinciale overheid.

Stabiliteit
“Dit is heel bijzonder”, zegt Michel Rentenaar. “We dragen niet alleen actief bij aan het herstellen van een waterbestuurssysteem dat honderden jaren uitstekend gefunctioneerd heeft, we zorgen er op deze manier ook voor dat waterkanalen en bronnen gebouwd en gerepareerd kunnen worden. Daardoor is er meer water te verdelen en neemt de stabiliteit in Uruzgan toe.

(De ‘watershura’. Achteraan in het midden: Michel Rentenaar. Foto Defensie)

Tijdens de shura hebben de Afghanen zelf bepaald welk water project het meest urgent is en waar de meeste mensen baat bij hebben. De watershura in Kowtwal (een plaatsje ten noordoosten van Tarin Kowt) past in het Nederlandse initiatief ook op andere plaatsen in Uruzgan soortgelijke bijeenkomsten te houden. “Zo helpen wij als volk van dijkgraven en hoogheemraadschappen de vrede in Uruzgan een handje door middel van beter watermanagement ”, aldus Rentenaar.

*(het houden van een shura is een traditionele Afghaanse manier van overleggen.  Behalve ‘vergadering’ wordt het woord ook wel gebruikt in de zin van ‘raad’)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO, Uruzgan en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s