NAVO verzoekt Nederland om nieuwe missie Afghanistan

“De secretaris-generaal van de NAVO heeft Nederland gevraagd de missie in Afghanistan na augustus voort te zetten. In die maand draagt Nederland de leidende verantwoordelijkheid in Uruzgan over aan een ander land.

Het verzoek van de NAVO behelst een kleinere en in de tijd begrensde bijdrage aan de stabilisatiemacht ISAF, die zich moet richten op de training van Afghaanse veiligheidstroepen en de overdracht van verantwoordelijkheden aan de Afghaanse autoriteiten.

“De regering zal de mogelijkheid en de wenselijkheid van een dergelijke bijdrage onderzoeken,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Daarbij bekijken we ook hoe de uitstekende resultaten van Nederland in Uruzgan kunnen worden bestendigd.”

De strategie van de NAVO in Afghanistan is gericht op de overdracht van de verantwoordelijkheid voor veiligheid en ontwikkeling aan de Afghaanse autoriteiten. Tijdens de conferentie in Londen in januari werd deze strategie onderschreven door meer dan 60 landen en internationale organisaties.”

(bron: www.regering.nl)

Tot zo ver het officiële bericht van het kabinet. De tekst roept vragen op. Zoals:

– Wat wordt precies bedoeld met de training van Afghaanse veiligheidstroepen. In of buiten Uruzgan?
– Wat behelst de overdracht van verantwoordelijkheden aan de Afghaanse autoriteiten? Verantwoordelijkheden waarvoor? De veiligheid in (delen van) Uruzgan?
– Wat wordt bedoeld met het bestendigen van de Nederlandse resultaten in Uruzgan?

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s