Afghanistan: PvdA zou trainingsmissie steunen

Tijdens een debat op Radio 1 over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen kwam zondag ook het onderwerp Afghanistan aan de orde. Mariëtte Hamer, fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid, leek daarbij de deur te openen voor een compromis inzake Uruzgan. Ze noemde het trainen van van de Afghanen om zelf voor hun veiligheid te zorgen een “interessante optie”.  Ze vermeldde in dat kader de Afghaanse politie, niet het Afghaanse leger.  Letterlijke tekst uit het Radio 1 Journaal:

“Er worden nu onder de leiding van de operatie van Obama eigenlijk heel erg snel heel veel Afghanen opgeleid om de veiligheid in het land over te nemen. Daar zoekt men trainers voor, dat kan dus in het land zijn, buiten, maar het kan ook gewoon in wat ik dan maar even noem schoollokalen zijn. Daarvoor zoekt hij mensen. Ik vond het een interessante optie die hij op tafel legt omdat wij steeds hebben gezegd dat we de Afghanen – we willen stoppen met die gevechtsmissie maar we willen de Afghanen niet in de steek laten. Dat zou kunnen met ontwikkelingssamenwerking, daarvan hebben we steeds gezegd dat het door moet gaan. Maar dat zou ook kunnen met politietraining, dus dat je hun leert hoe ze het zelf moeten doen. Over aantallen, ik geloof niet dat er een aantal bij stond. “

De vraag is nu of de PvdA ook voor het trainen van Afghaanse militairen is, naast de door haar genoemde politie. En of zulke trainingen in Uruzgan of elders in Afghanistan moeten plaats vinden.

Onderstaand de volledige passage over Afghanistan uit het Radio 1 verkiezingsdebat, met de reacties van andere fractievoorzitters:

[display_podcast]

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s