Landelijke commandant Taliban opgepakt

De autoriteiten in Pakistan hebben de arrestatie bevestigd van de landelijke militair commandant van de Afghaanse Taliban, mullah Beradar. De Amerikaanse krant New York Times onthulde dinsdag dat Beradar* was opgepakt in de Pakistaanse stad Karachi in een gezamelijke actie van de Pakistaanse geheime dienst ISI en de Amerikaanse CIA. De krant zei vorige week donderdag al op de hoogte te zijn geweest van de aanhouding maar heeft het nieuws op verzoek van het Witte Huis ‘onder de pet’ gehouden.

Mullah Beradar (eigenlijke naam: Abdul Ghani) komt uit Uruzgan. Hij groeide op in het landbouwgebied bij Deh Rawod, even ten noorden van waar zich nu Camp Hadrian bevindt, de kleinere van de twee Nederlandse bases in Uruzgan. Daar heeft hij vermoedelijk ook mullah Omar leren kennen, de leider van de Taliban. Deze woonde enkele dorpjes verderop.

Beradar is na Omar de nummer twee in de hiërarchie van de Taliban. In de dagelijkse praktijk zou hij ook de voorzitter zijn van de ‘Quetta Shura’, het hoogste orgaan van de beweging. ‘Shura’ betekent Raad, Quetta is een stad in Pakistan.

Pikant detail is dat mullah Beradar tot de Popolzai-stam behoort, net als president Hamid Karzai. Volgens de Nederlandse journaliste Bette Dam heeft Karzai de afgelopen jaren ook regelmatig (telefonisch)  contact gehad met zijn stamgenoot.

Mullah Beradar is de afgelopen jaren met enige regelmaat in de publiciteit getreden via de website van de Taliban, http://www.alemarah.info. Zie bijvoorbeeld zijn reactie op het beleid van president Barack Obama.

Zie verder ook het artikel ‘Deh Rawod en de top van de Taliban‘ van vorig jaar juni. Hierin valt o.a. te lezen dat ISAF mullah Omar eind 2007 hád kunnen oppakken dankzij intelligence van de MIVD. Er werd echter geen actie ondernomen. In diezelfde maand verscheen op dit weblog al de tekst van een interview met mullah Beradar.

* (De naam Beradar (‘broer’) wordt op verschillende manieren gespeld. De New York Times gebruikt: Baradar. Andere varianten: Biradar, Birader, Broader, Brader (gebruikt door o.a. de Taliban zelf), Beradar, Biradar etc.

Toelichting op de aanhouding van mullah Berader in het programma Nieuwslijn Europa van de Wereldomroep:

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s