Over en uit voor Uruzgan-missie

In Den Haag lijken de kaarten geschud. Er komt geen verlenging van de huidige missie in Uruzgan. Of het kabinet over deze kwestie zal vallen is een andere vraag. Veel speelruimte is er niet.

Vice-premier Wouter Bos maakte woensdagavond zijn standpunt nog eens duidelijk: de PvdA houdt vast aan het huidige kabinetsbesluit van eind 2007. Dat betekent: Nederland beëindigt op 1 augustus aanstaande zijn leidende rol in Uruzgan en begint met het terugtrekken van de ca. 1500 militairen uit de provincie. Die terugtrekking moet op 31 december zijn voltooid.

De ‘vertrekoperatie’ wordt uitgevoerd door een Redeployment Task Force, die voor dit doel al in de startblokken staat.  Hoe groot de verhuizing wordt hangt onder meer af van zulke praktische vragen als: wil een land wellicht de tweeduizend Nederlandse containers (de meesten gepantserd) overnemen? Zo nee, dan zullen die vertrekken zoals ze in 2006 gekomen zijn: via Pakistan en dan over zee retour naar Nederland.

Wat zal Nederland nu verder in Afghanistan gaan doen? Als het kabinet valt kunnen er geen nieuwe besluiten worden genomen, en houdt men na het vertrek van de Task Force Uruzgan alleen vier F-16’s op Kandahar Airfield over; wellicht wat burgers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking in Tarin Kowt, en wat ‘los’ stafpersoneel voor het hoofdkwartier van ISAF in Kabul en het regionale hoofdkwartier op Kandahar Airfield.

Als het kabinet niet valt zal, zoals de kaarten nu liggen, de Task Force Uruzgan ook in zijn geheel vertrekken.  De PvdA zei woensdag dat er nog gepraat kan worden over: ontwikkelingssamenwerking en opbouw van het Afghaanse bestuur (zonder daarbij te zeggen of dat ín of buiten Uruzgan zou moeten gebeuren); het trainen van Afghaanse politieagenten in reeds bestaande en door anderen beveiligde trainingscentra elders in Afghanistan, en het voortzetten van de huidige missie van de F-16’s op Kandahar Airfield. De PvdA heeft (nog) niets gezegd over het trainen van Afghaanse militairen. Zeker lijkt dat de partij niet wil dat die opleidingen,  zoals nu het geval is, in Uruzgan zelf en ‘buiten de poort’ plaats vinden.

Veel speelruimte is er niet. Persoonlijk ben ik benieuwd of wellicht toch een deel van het huidige Provinciaal Reconstructieteam (PRT) in Uruzgan zal blijven. Dat kunnen, gegeven de voorwaarden die de PvdA heeft gesteld, alleen burgers zijn: medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.  Mogelijk kan er nog een compromis worden bereikt om ook de huidige ‘burgers-in-uniform’ van het PRT te behouden. Dat zijn reservisten van de krijgsmacht die betrokken zijn bij een breed scala aan opbouwactiviteiten.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s