Val kabinet: troepen weg uit Uruzgan

De val van het kabinet Balkenende IV betekent automatisch dat alle 1500 Nederlandse militairen uit Uruzgan worden teruggetrokken, zoals eind 2007 besloten was. De terugtrekking (‘redeployment’) begint op 1 augustus en zal in december zijn voltooid.

Het kabinetsbesluit uit 2007 (nog eens twee jaar in Uruzgan tot 1 augustus 2010) heeft geen betrekking op de inzet van de luchtmacht (vier F-16’s) op Kandahar Airfield of het leveren van militair personeel op het hoofdkwartier van de stalibilisatiemacht ISAF in Kabul en het regionale ISAF-hoofdkwartier op Kandahar Airfield. In theorie kan na 1 augustus ook het ‘burgerdeel’ van het Provinciaal Reconstructieteam in Uruzgan actief blijven. Dat betreft ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

Voor de terugtrekkingsoperatie had Defensie al een plan klaarliggen. Voor deze operatie staat een ‘Redeployment Task Force’ in de startblokken.

De missie in Uruzgan begin in maart 2006 met de inzet van een ‘Deployment Task Force’ die de komst van de Nederlandse troepenmacht in Uruzgan heeft voorbereid en uitgevoerd. Op 1 augustus van dat jaar ging de ‘Task Force Uruzgan’ officieel van start.

Momenteel omvat de Task Force Uruzgan ook honderden troepen van andere landen. Het grootste buitenlandse contigent is dat van Australië. Frankrijk en Slowakije doen ook aan de Task Force mee.

De missie in Uruzgan heeft direct of indirect 21 militairen het leven gekost. 16 militairen sneuvelden door toedoen van de tegenstander, waarvan een in de naburige provincie Helmand. De overige vijf doden vielen bij ongelukken en een geval van zelfmoord op Kamp Holland.

[display_podcast]

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO, Uruzgan en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s