Domme Somalische piraten…

Het Nederlandse fregat Hr.Ms. Tromp is zondag voor de tweede keer in korte tijd ‘aangevallen’ door Somalische piraten. Dat gebeurde op 270 zeemijlen uit de kust van Somalië, meldt Defensie.

Een Duits maritiem patrouillevliegtuig had een aanvalsgroep van piraten (een ‘moederskiff’  en twee aanvals-skiffs) opgemerkt en de Tromp was er op afgestuurd. Op acht zeemijlen afstand voerden de twee aanvalsskiffs snel op de Tromp af, volgens Defensie “in de veronderstelling dat het marinefregat een koopvaarder was”.

Toen de piraten doorkregen dat ze een vergissing hadden gemaakt gingen ze er vandoor. Met waarschuwingsschoten met het 127mm scheepskanon zijn ze tot bijliggen gedwongen. De boordhelikopter van de Tromp onderschepte de moederskiff. Een boarding team van het Korps Mariniers nam polshoogte. Volgens Defensie zijn de twee aanvalsskiffs vernietigd en de in totaal twaalf piraten “met voldoende eten, drinken en brandstof” op hun moederskiff terug naar Somalië gestuurd.

Hr.Ms. Tromp neemt momenteel deel aan de Europese antipiraterij-operatie Atalanta.  Vooral de afgelopen week boekte het fregat succes door 32 piraten op te sporen en te ontwapenen, op een totaal van 44.

(foto’s: ministerie van Defensie)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s