Tromp herovert gekaapt Duits schip

Het Nederlandse fregat Hr.Ms. Tromp heeft maandag gewapenderhand een einde gemaakt aan de kaping van het Duitse containerschip MV Taipan. Dat gebeurde op zo’n 900 kilometer uit de Somalische kust, zo meldt het ministerie van Defensie.

De Taipan had eerder op de dag gemeld dat het schip door piraten was aangevallen. De 15 bemanningsleden hadden zich in een beveiligde ruimte teruggetrokken. Een Lynx boordhelikopter van de Tromp voerde daarop een verkenningsvlucht uit, waaruit bleek dat het schip inderdaad was gekaapt.

Na overleg met de autoriteiten in Nederland is daarop besloten om de Taipan te ontzetten. Een Boarding Team van de  ‘Unit Interventie Mariniers’ (een elite-eenheid van het Korps Mariniers) werd op het voordek van de Taipan afgezet. “Tijdens deze actie werd zowel door de Tromp, als door de helikopter op de brug van het koopvaardijschip gevuurd, om de piraten te verjagen”, aldus Defensie. De mariniers arresteerden tien piraten, die naar de Tromp zijn overgebracht.

De Taipan kon ondanks de ontstane schade aan de brug zijn koers vervolgen. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een Nederlands fregat een reeds gekaapt schip heeft ontzet. De Tromp maakt deel uit van de Europese antipiraterij-operatie ‘Atalanta’.

Voor meer informatie zie de website van Defensie en die van Operatie Atalanta (EU NAVFOR).

(foto’s: ministerie van Defensie)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Tromp herovert gekaapt Duits schip

  1. jur zegt:

    goede zaak mannen!

  2. Gregor zegt:

    Ik ben zelf zeevarende en ben blij met deze actie! Zo moet dat tuig aangepakt worden en niet anders!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s