Twee Nederlandse militairen omgekomen in Uruzgan

In Uruzgan zijn zaterdag twee Nederlandse militairen om het leven gekomen. Het gaat om korporaal der mariniers Jeroen Houweling (29) en marinier-1 Marc Harders (23).  De slachtoffers zaten in een Viking pantservoertuig van het Korps Mariniers dat op een bermbom (Improvised Explosive Device) reed. Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, zaterdagavond bekend gemaakt. Een derde marinier raakte gewond; zijn toestand zou stabiel zijn.

Korporaal Houweling en marinier-1 Harders (foto’s ministerie van Defensie)

Het dodelijke incident deed zich voor in het westelijke Deh Reshan (Dorafshan)-gebied, even ten noorden van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Het gaat om een betrekkelijk klein gebied (zes bij tien kilometer). Vooral in het noordelijke deel hebben zich regelmatig zware incidenten voorgedaan. Het was ook daar dat op 18 april 2008 de zoon van generaal van Uhm om het leven kwam. Luitenant Dennis van Uhm en zijn chauffeur Mark Schouwink werden ook het slachtoffer van een bermbom.

bermbom

Voor zover bekend is het voor het eerst dat een Viking (BvS10) van het Korps Mariniers door een bermbom is getroffen. Door zijn vlakke bodem is het tweeledige voertuig minder goed beschermd tegen IED’s dan voertuigen met een V-vormige bodem waarbij de kracht van een explosie zijdelings wordt afgebogen. In de naburige provincie Helmand zijn eerder al verscheidene Britse mariniers gesneuveld in Vikings.

Viking/BvS10

Het is voor het eerst sinds september vorig jaar dat Nederlandse militairen in Uruzgan zijn gesneuveld. Op 6 september 2009 kwam korporaal Kevin van de Rijdt van het Korps Commandotroepen om het leven tijdens een vuurgevecht in het district Deh Rawod. Een dag later sneuvelde sergeant-majoor Mark Leijsen in de buurt van Tarin Kowt door een bermbom.

Sinds het begin van de missie in augustus 2006 zijn nu 23 militairen omgekomen (waarvan 20 in Uruzgan). 18 sneuvelden bij gevechtshandelingen of door bermbommen; vier kwamen om bij ongelukken; een militair pleegde zelfmoord.

Voor meer informatie zie de website van het ministerie van Defensie. Daar is ook een condoleanceregister voor de gesneuvelden opengesteld.

Verder had het dagblad De Telegraaf zaterdag juist een uitgebreide reportage over het werk van de mariniers in het gebied waar zaterdag de doden vielen. Het artikel is online alleen voor abonnees te lezen.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie, Uruzgan en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s