Overhandiging eerste NH-90 helikopter

Op maandag 17 mei wordt op Maritiem Vliegkamp De Kooy de eerste Nederlandse NH-90 helikopter ceremonieel overgedragen aan het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK). Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries overhandigt de NATO Frigate Helicopter (NFH) aan plaatsvervangend commandant der luchtstrijdkrachten generaal-majoor Hans Wehren. De helikopters komen onder beheer van het Defensie Helikopter Commando.

Het nieuwe toestel, met registratienummer N-110, wordt in eerste instantie gebruikt voor opleiding en training, operationele tests en evaluaties en voor het overnemen van de taken vanaf de wal van de Lynx helikopter. Op termijn worden de taken zoals onderzeebootbestrijding en ondersteuning van de fregatten overgenomen. Vanaf 2012 zal de NH90 ook het patiëntenvervoer van en naar de wadden overnemen van de huidig AB412. Van de in totaal twintig NH-90 toestellen komen er acht beschikbaar voor transporttaken, zowel voor de ondersteuning van amfibische operaties maar ook voor transport boven land.

Met de komst van de NH-90 wordt de helikoptercapaciteit versterkt en daarmee de operationele inzetbaarheid van de krijgsmacht verder verbeterd. Ook past dit binnen het streven de expeditionaire capaciteiten van de krijgsmacht uit te breiden en om Europese en NAVO-tekorten ten aanzien van helikoptercapaciteiten te verminderen.

(bron: ministerie van Defensie)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Defensie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s