Mogelijke verantwoordelijke voor dood mariniers uitgeschakeld

Australische Special Forces in Uruzgan hebben een man gedood die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van twee Nederlandse mariniers in april. Volgens een persbericht van het Australische ministerie van Defensie gaat het om een zekere Abdul Malik.

Korporaal der mariniers Jeroen Houweling en marinier Marc Harders kwamen op 17 april om het leven toen hun Viking rupsvoertuig op een bermbom reed. Een derde marinier raakte zwaar gewond. Dat gebeurde in het westelijke Deh Reshan (Dorafshan)-gebied, ten noorden van Tarin Kowt.

In een eerste reactie op de Australische melding zei een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie dat er nog geen direct verband kan worden gelegd tussen de uitgeschakelde Abdul Malik en de dood van de twee mariniers.

Australië meldt verder dat een IED-facilitator in Uruzgan is uitgeschakeld door een Afghaanse eenheid met ondersteuning van Australische Special Forces. Het zou gaan om Mullah Jalil.

De Australische Special Operations Task Group (SOTG) in Uruzgan telt zo’n 300 man commando’s en militairen van de Special Air Service (SAS).  Net als de Nederlandse Special Forces in Uruzgan (78 man) vallen zij niet direct onder de door Nederland geleide Task Force Uruzgan van ISAF maar onder een hogere commando van deze door de NAVO geleide troepenmacht in Afghanistan.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Australië, Uruzgan en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s