De verkiezingen, de partijen, en hun defensieplannen

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft donderdag de ‘doorberekening’ van de verkiezingsprogramma’s gepubliceerd. In een bijlage staan de opvattingen over ombuigingen bij defensiebeleid.  Onderstaand deze punten.

Het CDA kiest voor variant d* uit heroverwegingsrapport 20 (0,4 mld euro) voor defensie met een breed takenpakket, maar een beperktere inzetbaarheid op deelterreinen in omvang en duur.
– Naast de bovenstaande besparingsvariant wordt het aantal jachtvliegtuigen verder verminderd en slaat een deel van de besparing door het samenvoegen van ministeries en het niet uitkeren van de prijsbijstelling neer bij defensie (0,1 mld euro).

De PvdA kiest voor besparingsvariant C uit heroverwegingsrapport 20 (0,8 mld euro) voor defensie waarbij de krijgsmacht zich vooral richt op stabilisatie- en vredeshandhavende missies, met een beperktere bijdrage aan in het bijzonder interventieoperaties.
– Aanvullend wordt de opvolging van de F16 met vijf jaar uitgesteld en de JSF-deelname wordt stopgezet (0,5 mld euro). Dit levert structureel geen opbrengst op.
– Verder slaat een deel van de apparaatkorting neer bij defensie (0,1 mld euro) en wordt de prijsbijstelling niet aan defensie uitgekeerd.
– Daarnaast wordt bespaard op de facilitaire en materiële ondersteuning (0,1 mld euro, heroverwegingsrapport 20, variant k) en staven (heroverwegingsrapport 20, variant l).

De SP kiest voor variant g in heroverwegingsrapport 20 (2,0 mld euro). Dit betekent een beperkter takenpakket voor defensie waarbij geconcentreerd wordt op lucht en maritiem optreden en een beperktere bijdrage aan interventie- en stabilisatieoperaties. Verder legt de SP defensie een taakstellende korting op van 0,4 mld euro.

De VVD intensiveert 0,1 mld euro op defensie.

De PVV kiest voor het beperken van internationale interventies, de reducties bij defensie zijn gebaseerd op heroverwegingsrapport 20, variant f maar beperkter in omvang (0,4 mld euro in plaats van 1,5 mld euro van deze variant).
– Verdere ombuigingen op defensie zijn het stopzetten van de JSF (0,5 mld euro in 2015; geen structurele besparing) en kortingen op het ambtenarenapparaat (0,1 mld euro) en op crisisbeheersingsoperaties (0,1 mld euro).

GroenLinks stopt met de JSF, en buigt hiermee 0,5 mld euro om in 2015. Dit levert echter geen structurele besparing op.
– Een besparing op divers materieel levert 0,3 mld euro op.
– Door het inperken van het takenpakket waardoor Nederland zich bij internationale missies beperkt tot de onderdelen waarin het gespecialiseerd is, vindt een besparing plaats van 0,3 mld euro.
– Verder legt GroenLinks defensie een taakstellende efficiencykorting op (0,2 mld euro) en slaat een deel van de apparaatkorting neer bij defensie (0,1 mld euro).

ChristenUnie: Een deel van de efficiencykorting van het rijk en zbo’s slaat neer bij defensie (0,1 mld euro).

D66 kiest voor een kleinere krijgsmacht die geënt is op heroverwegingsrapport 20 variant C (0,8 mld euro) waarbij de krijgsmacht zich vooral richt op stabilisatie- en vredeshandhavende missies. Verder slaat een deel van de apparaatkorting neer bij defensie (0,1 mld euro).

De SGP geeft 0,3 mld euro meer uit aan defensie.

* Toelichting: ambitievarianten uit de ‘Brede overwegingen internationale veiligheid‘:

Variant A:  Veilig blijven
Variant B: Kort en krachtig
Variant C: Veiligheid brengen
Variant D: Veelzijdig inzetbaar
Variant E: Meerzijdig beperkt
Variant F: Beperken internationale interventies
Variant G: Inzetten op specifieke kwaliteiten
Variant H: Dienstplicht
Variant I: Beëindigen Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Defensie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s