PvdA wil testfase JSF stoppen

DEN HAAG (ANP) – De PvdA wil dat Nederland uit de testfase van de Joint Strike Fighter (JSF) stapt en ook geen nieuwe verplichtingen aangaat voor de JSF. Dat heeft Tweede Kamerlid Angelien Eijsink van deze partij donderdag gezegd tijdens een overleg over het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig.

De PvdA is negatief over de voorwaarden die vorig jaar zijn afgesproken, toen werd besloten een eerste testtoestel van de JSF aan te schaffen. De prijs is nog onduidelijk, evenals de geluidsbelasting. Het is volgens Eijsink financieel niet verantwoord om met de testfase door te gaan.

De PvdA wil vooralsnog niet de stekker uit het hele project trekken, waar Nederland al jaren aan meedoet en meer dan 800 miljoen euro in heeft gestopt.

Als Nederland uit deze testfase stapt, kost dat in totaal zeker 220 miljoen euro, zo had demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) voorgerekend.

(zie ook onderstaand bericht over het CPB en de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Defensie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s