Uruzgan: Afghaanse, Franse en Nederlandse militair gesneuveld

Verklaring Commandant der Strijdkrachten, Generaal Peter van Uhm:

Vanmiddag rond 13.00 uur Afghaanse tijd is een Nederlands Mercedes Benz voertuig getroffen door een aanslag met een geïmproviseerd explosief. Hierbij zijn de 25-jarige korporaal der eerste klasse Luc Janzen, een Franse kapitein van het 3e regiment van de genie en een Afghaanse tolk gesneuveld. Vier Nederlandse militairen liepen verwondingen op. Twee militairen zijn zwaargewond, de overigen zijn gewond. Alle gewonde militairen zijn stabiel. De betrokken families zijn geïnformeerd. Korporaal Janzen en drie van de gewonde militairen zijn afkomstig van 42 pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers gelegerd in Oirschot. Eén gewonde militair is afkomstig van 12 infanteriebataljon regiment van Heutsz in Schaarbergen.

Ik betuig mijn medeleven aan de nabestaanden van korporaal Luc Janzen en de Afghaanse en Franse families die zojuist dit verschrikkelijke bericht hebben moeten ontvangen. Onze gedachten gaan uit naar hen, de gewond geraakte militairen en hun families. De getroffen Nederlandse families worden waar mogelijk bijgestaan door onze bedrijfsmaatschappelijk werkers. Ik wens hen en de collega’s van de Task Force Uruzgan alle sterkte in deze moeilijke tijd.

Korporaal Janzen was met zijn Nederlandse eenheid als Quick Reaction Force stand by om ondersteuning te leveren aan anderen. Hun hulp werd ingeroepen door een gecombineerde patrouille van Afghaanse en Franse militairen. Zij hadden een geïmproviseerd explosief aangetroffen op ongeveer 10 kilometer ten oosten van Deh Rawod. De Quick Reaction Force is hier naar toe gegaan en heeft het explosief geruimd.

Na het verlaten van de geruimde locatie is het Nederlandse voertuig op een ander geïmproviseerd explosief gereden. De MB reed als vierde voertuig in de patrouille. Het incident vond plaats vlakbij patrol base Anar Juy waar Afghaanse en Franse militairen zijn gelegerd.

Patrol base Anar Juy is een vooruitgeschoven post aan rand van de Tangi vallei. Deze vallei ligt tussen Tarin Kowt en Deh Rawod en is nog niet geheel onder controle is van de Afghaanse overheid. In dit gebied patrouilleren Afghaanse en Franse militairen veelvuldig om de contacten met de bevolking te leggen en uit te breiden. De Franse militairen trainen daarbij hun Afghaanse collega’s tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden. Er worden regelmatig explosieven aangetroffen. ISAF, het Afghaanse leger en politie zijn steeds effectiever in het vinden hiervan, maar helaas gaat het soms ook mis.

De tegenstander plaatst in dit jaargetijde meer geïmproviseerde explosieven om de patrouillerende militairen en burgers in hun bewegingsvrijheid te hinderen. Het is ook vrijwel het enige wapen dat wordt ingezet. Niet zelden worden ook burgers slachtoffer van deze explosieven. Samen met de Afghaanse overheid wordt er dan ook alles aan gedaan om de IED-dreiging zo veel mogelijk weg te nemen.

Deze periode kenmerkt zich door een verhoogde activiteit van onze tegenstanders. Een herkenbaar patroon waar we ruim van te voren op anticiperen. Ondanks dat zijn aanslagen zoals deze nooit helemaal uit te sluiten. De inzet van de Nederlandse militairen blijft er op gericht dat er een betere toekomst voor de Afghaanse bevolking wordt opgebouwd. Afghanistan mag niet meer afglijden naar een vrijplaats voor terrorisme. Onze werkzaamheden gaan door totdat de laatste Nederlandse militair van de Task Force Uruzgan is vertrokken. Een taak die vervolgens door onze internationale partners wordt overgenomen.

De Afghaanse bevolking verdient internationale steun. Nederland draagt hier op een bijzondere wijze aan bij. Een bijdrage waarop we trots moeten zijn, ondanks de persoonlijke verliezen waar we ook vandaag weer mee te maken hebben.

(Bron: Defensie)

(Illustratie: VN/Wereldomroep)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie, Uruzgan en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s