MV Taipan: advocaten proberen uitlevering aan Duitsland te voorkomen

AMSTERDAM  (ANP) – De tien Somalische piraten die op 5 april op een Duits containerschip werden overmeesterd door Nederlandse mariniers, mogen niet worden overgeleverd aan Duitsland. Dat betoogden de Nederlandse advocaten van de Somaliërs vrijdag voor de overleveringskamer van de rechtbank in Amsterdam.

Volgens advocaat Michiel Balemans zijn de Nederlandse autoriteiten al begonnen met de strafvervolging van de veronderstelde zeerovers. De Somaliërs zijn op het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp verhoord. „Dat is een daad van vervolging”, aldus Balemans.

Bovendien bevat het Duitse overleveringsverzoek onduidelijkheden en tegenstrijdigheden. Zo zou er verwarring zijn over de vraag onder welke vlag het gekaapte koopvaardijschip, de Taipan, voer. Eenduidige documenten daarover ontbreken, stelden Balemans en zijn confrères vast.

De zwaarbewapende Somaliërs enterden de Taipan op 5 april op de Indische Oceaan, op circa 500 zeemijlen uit de Somalische kust. Daarbij werd onder meer met een granaatwerper geschoten. De bemanning van de Taipan zond een SOS-signaal uit en wist zichzelf in veiligheid te brengen in zogeheten ‘safe rooms’, beveiligde ruimten op het schip. Mariniers van het Nederlandse fregat wisten de Somaliërs na een vuurgevecht uit te schakelen en de bemanning in veiligheid te brengen. In elk geval één Somaliër raakte door een Nederlandse kogel gewond.

De Tromp droeg de Somaliërs in Djibouti over aan de Nederlandse marechaussee, die hen naar Nederland heeft getransporteerd. Duitsland wil het tiental berechten voor onder meer ontvoering en kaping. De Somaliërs hangt maximaal vijftien jaar cel boven het hoofd.

Op één kaper na (geboren in 1972) is de exacte leeftijd van hen onbekend. De evident jongste van de groep is onderworpen aan een röntgenologisch onderzoek om zijn leeftijd vast te stellen – de jongen zou tussen de 14 en 16 jaar zijn. Duitsland heeft zijn zaak bij voorbaat afgesplitst van de overige en zal de jongen naar verwachting voor de kinderrechter brengen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank gevraagd positief te reageren op het Duitse overleveringsverzoek. Volgens het OM is er geen sprake van een Nederlandse strafvervolging en is voor de overlevering niet relevant onder welke vlag de Taipan voer.

De rechtbank doet uitspraak op 4 juni.

(ANP, 21 mei 2010)

(fotos: Defensie)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s