OM eist zeven jaar cel tegen vermeende piraten

ROTTERDAM (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat vijf Somalische verdachten ieder zeven jaar de gevangenis ingaan voor het plegen van zeeroof. Die eis maakten de officieren van justitie Ward Ferdinandusse en Henny Baan woensdag bekend bij de rechtbank in Rotterdam.

Volgens het OM zijn de vijf mannen eind december 2008 in een kleine snelle ‘piratenboot’ gestapt met de intentie om zeeroof te plegen: geweld tegen koopvaardijschepen. Uiteindelijk zouden ze het Antilliaanse schip Samanyolu op 2 januari vergeefs hebben aangevallen in de Golf van Aden, tussen Somalië en Jemen. Het was hun intentie het schip te overmeesteren, mee te nemen naar Somalië en losgeld te vragen, aldus justitie.

Aanklager Ferdinandusse benadrukte dat de verdachten niet terechtstaan voor een poging tot scheepskaping, maar voor het aanmonsteren op een boot terwijl ze wisten dat het de bedoeling was daarmee geweld te plegen tegen een ander schip. Voor de hoogte van de strafeis was echter wel van belang dat de mannen met automatische wapens en volgens het OM zelfs met een raketwerper hebben geschoten op de Samanyolu en haar bemanning. De officier vindt dat deze handelingen als poging tot moord kunnen worden gezien.

Op zeeroof staat een maximumstraf van negen jaar cel, twaalf voor degene die de leider is. Omdat bij de vijf Somaliërs niet duidelijk is of er iemand echt de leiding had, beschouwt het OM ze allen als schepelingen en eiste tegen alle vijf dezelfde straf.

Verklaringen van de verdachten dat zij eerst de bedoeling hadden een schip te kapen maar daar later van afzagen en de Samanyolu om hulp wilden vragen, verwees het OM naar het rijk der fabelen. ,,De verhalen over motorpech en de hulpvraag zijn volstrekt ongeloofwaardig”, aldus officier Baan. ,,De boot functioneerde prima. Ze hebben zelf de confrontatie opgezocht met de Samanyolu.”

Het vijftal werd op 2 januari 2009 uit het water gevist door de Deense marine. Die schoot de Samanyolu te hulp toen die alarm sloeg over een piratenaanval. De bemanning van het schip wist met lichtkogels en molotovcocktails te voorkomen dat de Somaliërs aan boord kwamen. Een helikopter van het Deense marineschip Absalon schoot de piratenboot kapot, waarna de Absalon de vijf aan boord nam.

(bron: ANP)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s