VS geven fout bij luchtaanval in Uruzgan toe

KABUL (ANP) – Vier Amerikaanse militairen hebben een officiële reprimande gekregen in verband met een ISAF-bombardement in Uruzgan, waardoor zeker 23 burgerdoden vielen. Het bloedbad had plaats op 21 februari, in de grensstreek met de naburige provincie Dai Kundi.

Het Amerikaanse leger publiceerde zaterdag een beknopte samenvatting van het onderzoek naar het incident. Daaruit blijkt dat een groot aantal fouten is gemaakt in de aanloop naar de raketaanval op drie voertuigen met burgers. Zij werden abusievelijk aangezien voor opstandelingen, die op weg zouden zijn naar een basis van de internationale troepenmacht in Afghanistan.

Het bloedbad betekende opnieuw een zware tegenslag voor de NAVO-strategie om de burgerbevolking achter zich te scharen door hen zoveel mogelijk te ontzien bij militaire operaties. Afghaanse politici en burgers reageren steevast woedend als er burgerdoden vallen door toedoen van de buitenlandse troepen.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan, Verenigde Staten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s