Nederland draagt Chora over aan Australië

De Nederlandse troepen in Uruzgan hebben vandaag de verantwoordelijkheid voor het Chora-district officieel overgedragen aan de Australische coalitiepartners.

Het Nederlandse Provincial Reconstruction Team (PRT) heeft de afgelopen periode intensief samengewerkt met de Australiërs om de Nederlandse werkwijze uit te leggen. Alles is erop gericht de overgang soepel te laten verlopen en ervoor te zorgen dat het vertrouwen van de lokale bevolking in de Australische troepen verder wordt versterkt. De Nederlandse troepen ondersteunen de Australiërs nog tot eind juni met een infanteriepeloton.

Nederland is sinds 2006 in Chora aanwezig met een Provinciaal Reconstructie Team (PRT), het Police Mentoring Team (PMT) en verschillende eenheden van de Battlegroup. Sinds 2007 is er ook een Australische eenheid, de Mentoring Task Force (MTF) aanwezig om het Afghaanse leger te trainen en begeleiden. De kwaliteit van de Afghan National Army (ANA) en de Afghan National Police (ANP) in Chora is aanzienlijk verbeterd.

‘De Slag om Chora’
Chora is in Nederland vooral bekend van ‘De Slag om Chora’ waarbij Nederlandse troepen in juni 2007 zij aan zij met Afghanen een aanval van de Taliban wisten af te slaan. Deze overwinning luidde een nieuw tijdperk voor Chora in. Tot die tijd was de inzet voornamelijk gericht op het handhaven van de veiligheid en kwamen alleen kleinschalige opbouwprojecten van de grond. Na de ‘Slag om Chora’ kon Nederland de aandacht verleggen naar langdurige ontwikkelingsprojecten en verdere stabilisering van het lokale bestuur.

Gezondheidscentrum
Vandaag de dag biedt de White Compound, de basis van de Nederlandse eenheden tijdens de ‘Slag om Chora’, onderdak aan de lokale overheid. De districtschef werkt vanuit het, met Nederlandse en Australische fondsen, gerenoveerde gebouw. Diverse ministeries houden zich in het district bezig met projecten, zoals de bouw van bruggen en lokale burgerinitiatieven.

Er zijn 6 ontwikkelingsorganisaties actief in het gebied die toen tallen projecten hebben afgerond. Ze werken onder meer aan de verbetering van irrigatie, veeteelt, microkrediet, drinkwatervoorziening en infrastructuur. Op de lokale markt zijn steeds meer goederen en producten verkrijgbaar. Verder is er een gezondheidscentrum geopend waar 2 kraamvrouwen werken, enkele doktoren en een apotheek aanwezig is. Een kraamkliniek is bijna gereed. Voor de toekomst staan een extra dokterskliniek gepland en een park waar vrouwen en kinderen elkaar kunnen ontmoeten.

(bron: ministerie van Defensie)

Videomateriaal over de ‘Slag om Chora’:

Video by Dutch army reporter Gerben van Es ((c) NOS – the only ‘official’ footage that exists)
Part 1 http://www.youtube.com/watch?v=e-vUfV53q5I
Part 2 http://www.youtube.com/watch?v=Yu42jKehBWQ&feature=related

Reports by US journalist David Axe
Part 1 http://www.youtube.com/watch?v=N-BDzy6hMY4
Part 2 http://www.youtube.com/watch?v=qZeUaE9dHnE&feature=related

Compilation of footage shot by soldiers: (c) Netwerk TV

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Australië, Defensie, Uruzgan en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s