Speciale letselregeling voor groep ‘oude veteranen’

DEN HAAG (ANP) – Vakbonden, ambtenaren van Defensie en juristen hebben een letselschaderegeling ontworpen voor een ‘oude’ groep veteranen die verwondingen hebben opgelopen, waaronder het posttraumatisch stresssyndroom (ptss). De speciale regeling vloeit voort uit bemiddeling door de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, die precies een jaar geleden begon.

Dat heeft de ombudsman dinsdag bekendgemaakt. Hij is blij met de overeenstemming en heeft het resultaat voorgelegd aan minister Eimert van Middelkoop (Defensie). Het is nu aan het departement en de bonden om de regeling praktisch in te vullen. Ook moet er nog geld voor worden gevonden. De bonden hebben jarenlang aangedrongen op een regeling.

De bestuursrechtelijke regeling moet voorkomen dat kwetsbare veteranen terechtkomen in langdurige en complexe procedures voor de rechter om een schadevergoeding los te krijgen. Zulke procedures draaiden onder meer om de schuldvraag, aansprakelijkheid en de verjaringstermijn. Probleem is dat een aandoening als ptss zich pas na vele jaren kan openbaren.

De nieuwe regeling geldt voor oorlogsslachtoffers voor 1 juli 2007
. De vergoeding voor de restschade komt boven op het militair invaliditeitspensioen of de invaliditeitsregeling. Verjaringstermijn en schuldvraag zijn niet aan de orde.

Voorzitter Jan Kleian van de vakbond ACOM is blij met het resultaat. Hij schat dat ongeveer tweeduizend mensen onder deze groep vallen, van wie sommigen soms al tien jaar procederen. Het gaat volgens hem niet alleen om recente missies zoals naar Bosnië, maar ook om mensen die hebben gevochten in Korea, Cambodja en Nieuw-Guinea en zelfs in de Tweede Wereldoorlog. Hij denkt dat met de regeling tientallen miljoenen euro gemoeid zal zijn.

De bonden blokkeerden het overleg, omdat de opgestapte staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) alleen een regeling wilde voor veteranen na juli 2007. De oude veteranen moesten dan blijven procederen. Maar volgens Kleian is het efficiënter de restgroep in één regeling te vatten en zal dat de betrokkenen erkenning geven.

Defensie ziet het resultaat als een ,,uitstekende basis” voor overleg met de bonden om tot een definitieve regeling voor schadeloosstelling te komen. Het ministerie hoopt snel een voorstel aan de ministerraad te kunnen voorleggen, aldus een woordvoerder.

(ANP)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Defensie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s