EU wil militairen op schepen bij Somalië

BRUSSEL (ANP/DPA/RNW) – De EU wil militairen aan boord van bepaalde schepen stationeren om deze te beschermen tegen piraten voor de kust van Somalië. Dat heeft commandant Peter Hudson van de Europese marinemissie ‘Operatie Atalanta‘ woensdag gezegd.

‘Zes soldaten kunnen een schip net zo goed verdedigen als een duur fregat’, zei de Britse schout-bij-nacht.  Hij wil de militairen aan boord van elk schip dat humanitaire hulp naar Somalië vervoert voor het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, of dat materiaal vervoert voor AMISOM, de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië. ‘Dat maakt een betere inzet mogelijk van onze gevechtsschepen’, zei Hudson.

De EU heeft samen met de NAVO vele marineschepen ingezet tegen piraten. In de laatste drie maanden hebben zij ongeveer vijfhonderd piraten verhinderd een schip te kapen. Toch zijn momenteel zeventien schepen met circa vierhonderd opvarenden in handen van de piraten.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen besluiten naar verwachting maandag het mandaat van de EU-marinemissie tot eind 2011 te verlengen.

Nederland heeft overigens al het voortouw genomen bij dit initiatief. Het amfibisch transportschip Hr.Ms. Johan de Witt heeft een twaalf man tellend Vessel Protection Team uit Malta meegenomen dat op te beschermen schepen van het WFP of AMISOM is geplaatst.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s