AIVD geeft geheime informatie Irak vrij

DEN HAAG (ANP) – De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD heeft ruim zeshonderd pagina’s met geheime documenten over Irak overhandigd aan onderzoeksjournalisten van de publieke omroep en NU.nl.

De rechtbank in Den Haag stelde de betrokken journalist al eerder in het gelijk in zijn strijd om de documenten te krijgen, maar het was nog niet duidelijk of de inlichtingendienst gehoor zou geven aan de uitspraak.

OnJo, een samenwerkingsverband van enkele programma’s, heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Journalist Huub Jaspers van het programma Argos is blij met de informatie, die vrijkwam na een beroep op de Wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten uit 2002. De AIVD had zich volgens hem nog langer kunnen verzetten.

Jaspers en zijn collega’s gaan verder studeren op de documenten. Die geven volgens hem een meer gedetailleerd inzicht in de acties van het kabinet in 2002 en 2003 dan de commissie-Davids in januari openbaar maakte. Nederland gaf politieke steun aan de Amerikaanse inval in Irak.

De overgave van zo’n groot dossier is volgens hoogleraar Bob de Graaff van de Universiteit Utrecht, deskundige op het gebied van inlichtingendiensten, heel bijzonder en is in deze omvang nog niet eerder gebeurd.

De Graaff vindt dat in Nederland documenten veel te lang worden beschouwd als geheim. In de Verenigde Staten wordt dit stempel volgens hem sneller weggehaald.

(Opmerking: de documenten zijn hier en daar ‘opgeschoond’: bepaalde passages zijn weggelaten, hdv)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s