Rechtbank Rotterdam: vijf jaar cel voor Somalische piraten

ROTTERDAM (ANP) – De vijf Somaliërs die in Rotterdam terechtstonden voor zeeroof, moeten vijf jaar de gevangenis in. De rechtbank in Rotterdam achtte donderdag bewezen dat de vijf mannen rond de jaarwisseling 2008-2009 gewapend in een bootje zijn gestapt met de bedoeling een schip te kapen. Dat gebeurde in de golf van Aden, tussen Somalië en Jemen, waar het aantal aanvallen van zeerovers op (koopvaardij)schepen de laatste jaren explosief is gestegen. Het zijn voor zover bekend de eerste veroordelingen voor zeeroof in Europa.

De Somaliërs hadden het volgens justitie voorzien op de Samanyolu, een schip onder Antilliaanse vlag. Een actie om het schip te kapen, mislukte echter doordat de Turkse bemanning van het handelsschip zich verdedigde met lichtkogels en zelfgemaakte molotovcocktails. De Deense marine viste de vermeende zeerovers uit het water en droeg ze over aan Nederland.

Het verweer van de piraten dat ze eerst wel een schip wilden aanvallen, maar na drie dagen en nachten op zee alleen nog maar hulp wilden, schoof de rechtbank van tafel. Het staat vast dat ze een agressieve aanval hebben gedaan, vinden de rechters. Ze baseren zich daarvoor op verklaringen van de bemanning van de Samanyolu en van Deense marinemensen.

De straf valt iets lager uit dan de zeven jaar cel die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. De rechter hield onder meer rekening met de slechte economische situatie in Somalië en met de ongunstige persoonlijke omstandigheden. Verder heeft het OM niet hard kunnen maken dat de verdachten deel uitmaakten van een grotere organisatie van piraten.

Diverse advocaten gaven direct na het uitspreken van het vonnis aan dat ze er sterk over denken in hoger beroep te gaan. ,,Dit is een unieke zaak die zich ervoor leent om tot in hoogste instantie uit te procederen”, zei advocaat Willem Jan Ausma.

Het OM toonde zich tevreden met de veroordeling. De rechtbank heeft wel een aantal voorbehouden gemaakt ten aanzien van de werkwijze, maar heeft  daaraan geen conclusies verbonden. Persofficier van justitie Guus Schram:  ,,De rechtbank vond wel dat we er harder aan hadden moeten trekken dat de verdachten zo snel mogelijk na hun aanhouding voor een rechter werden  gebracht, maar heeft daaraan geen consequenties verbonden.” De  mogelijkheid bestaat nog wel dat het OM in hoger beroep gaat wegens het bijzondere karakter van de zaak.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s