Nederland zet onderzeeboot in voor bestrijding piraterij

Nederland zet een onderzeeboot in bij de bestrijding van piraterij in de wateren rond Somalië. De onderzeeboot neemt van eind september tot eind november 2010 deel aan de NAVO-operatie Ocean Shield.

Dat schrijven de ministers Eimert van Middelkoop (Defensie) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De onderzeeboot zal waarnemingen doen voor de eenheden in het operatiegebied. De specifieke capaciteiten van de onderzeeboot zijn een zeer welkome aanvulling op de aanwezige patrouillemiddelen, zoals maritieme vliegtuigen en helikopters.

De inzet kost maximaal €2,3 miljoen en wordt betaald uit het fonds van crisisbeheersingsoperaties van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“We boeken met onze bondgenoten resultaat bij de bestrijding van piraterij,” aldus minister Verhagen. “Het aantal kapingen van koopvaardijschepen daalt.”

Het fregat de Hr. Ms. Tromp neemt 2 maanden langer dan voorzien deel aan de bestrijding van de piraten. De Hr. Ms. Tromp zal van maart tot begin juni 2011 deelnemen aan de NAVO-operatie.

De inzet van de stafschepen Hr. Ms. De Zeven Provinciën en Hr. Ms. De Ruyter en de bijdrage aan de EU-operatie Atalanta blijft ongewijzigd.

(bron: ministerie van Buitenlandse Zaken)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Defensie, NAVO, Piraterij en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s