Pijnlijke fout in Defensie-video

Het ministerie van Defensie heeft een reeks video’s gemaakt over de activiteiten in Uruzgan sinds 2006. Deel 11: Explosiegevaar gaat over de geïmproviseerde explosieven (IED’s, bermbommen). De aflevering geeft een overzicht van de counter-IED werkzaamheden.

In deze video zit een pijnlijke fout. Er wordt gesteld (vanaf 3’00”) dat men alle gevonden IED’s veilig heeft kunnen ruimen. Dat klopt niet. Op 26 augustus 2007 kwam sergeant der eerste klasse Martijn Rosier om het leven toen hij probeerde een aangetroffen explosief onschadelijk te maken. Dat gebeurde bij de zogeheten Chutu-crossing, ten noorden van Deh Rawod. Rosier, een explosievenexpert van 111 Pantsergeniecompagnie was op slag dood.

In deze video van Defensie over bermbommen komt overigens belangrijke informatie niet aan de orde die wél genoemd wordt in het programma Spraakmakende Zaken van de IKON van 14 juli (vanaf 23’30”). Het gaat daarbij om ontstekers van bermbommen waarin geen metalen componenten zitten, en die dus ook niet meer met de veelgebruikte metaaldetectors kunnen worden opgespoord.Volgens de spreker worden deze houten ontstekers de laatste tijd vaker aangetroffen.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie, Uruzgan en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s