‘Nederland mag trots zijn op werk in Uruzgan’

DEN HAAG (ANP) – Nederland heeft in de Afghaanse provincie Uruzgan ,,tastbare resultaten” geboekt waar ons land ,,trots op kan zijn”. Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm woensdag in een terugblik op vier jaar Nederlandse aanwezigheid in Uruzgan. Hij deed dat tijdens een persconferentie op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

De Nederlandse missie in Uruzgan begon in de zomer van 2006 en loopt zondag af. Van Uhm wees erop dat de Afghaanse bevolking zich veiliger voelt in Uruzgan en dat de stabiliteit is toegenomen. Er is meer veiligheid, betere gezondheidszorg, meer onderwijs, meer economische activiteit en meer handel in de provincie, aldus Van Uhm.

Zeker in vergelijking met andere provincies in het zuiden van Afghanistan is het in Uruzgan ,,relatief rustig en veilig” geworden, zei Van Uhm. Dat is mede te danken aan de opbouw van het lokale veiligheidsapparaat. In totaal lopen er nu circa drieduizend Afghaanse militairen en 1600 politieagenten rond in Uruzgan. Vier jaar geleden telde de provincie nog vrijwel geen agenten en militairen en waren radicaalislamitische groeperingen de baas.

Van Uhm sprak van ,,een zware, complexe en uitdagende missie”, waarbij ,,hard is gewerkt en soms ook hard gevochten”. Sinds 2006 verloor het Nederlandse leger 24 militairen in Afghanistan. Daarnaast raakten circa 140 Nederlanders gewond. In totaal dienden ongeveer 20.000 Nederlanders in de provincie.

Van Uhm benadrukte nogmaals dat Uruzgan een van de armste provincies in een van de armste landen ter wereld is en dat er in de afgelopen jaren duidelijk vooruitgang is geboekt. Desondanks is er nog veel werk aan de winkel in de komende jaren, erkende ook plaatsvervangend directeur-generaal Robert de Groot van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Er is gezaaid, maar geoogst is er nog niet.” Hij zei erop te vertrouwen dat de opvolgers van de Nederlandse militairen, voornamelijk Amerikanen en Australiërs, de klus zullen voortzetten.

Overigens blijft Nederland doorgaan met een aantal civiele hulpprojecten in Uruzgan. Sommige van deze projecten, die bijvoorbeeld draaien om het verbeteren van het lokale bestuur en het verder ontwikkelen van de gezondheidszorg en het onderwijs, worden pas in 2014 afgerond.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie, Uruzgan en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘Nederland mag trots zijn op werk in Uruzgan’

  1. Pieter. zegt:

    We mogen zeker trots zijn op onze mannen en vrouwen die ,zeer vaak met inzet van eigen leven, voor de goede zaak hun dienst hebben gedaan in Uruzgan. Het stoppen van de missie is een besluit dat mij een wee gevoel geeft. Hoe nu verder ? Onze mannen die hun hoogste goed hebben gegeven mogen niet vergeten worden. Laat niet het idee ontstaan dat zij voor niets gesneuveld zijn. Zij hebben hun aandeel geleverd aan de wereld vrede. Zij brachten het hoogste offer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s