‘Taliban willen hoofdrol PvdA in nieuw kabinet’

DEN HAAG (ANP) – De Taliban ,,hopen dat de PvdA een hoofdrol zal spelen in een nieuw te vormen regering”. Dat heeft een woordvoerder van de Taliban gezegd in een donderdag gepubliceerd interview met de Volkskrant. Met de PvdA in een nieuw kabinet wordt volgens de zegsman verwacht dat Nederland een ,,nieuwe vriendelijke politiek” tegenover Afghanistan zal voeren.

In februari viel het kabinet Balkenende IV na een conflict tussen coalitiepartners CDA, PvdA en ChristenUnie over een verzoek van de NAVO aan Nederland om langer in de Afghaanse provincie Uruzgan actief te blijven. De sociaaldemocraten wilden niet verder met de Nederlandse missie in Uruzgan, terwijl het CDA en minister Eimert van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) dat wel wilden.

De Nederlandse missie in Uruzgan begon in de zomer van 2006 en loopt zondag af. Momenteel is Defensie nog druk bezig met het terughalen van militairen, materieel en goederen uit Uruzgan.

,,De PvdA heeft een van de belangrijkste beslissingen ooit gemaakt voor de Nederlandse regering en haar burgers”, aldus de woordvoerder. Volgens hebben herinneren de Taliban ,,de dag goed dat het Nederlandse kabinet viel. Wij volgen al het nieuws over Afghanistan continu” via onder meer internet.

,,Wij willen de burgers en regering van Nederland van harte gelukwensen met hun moed deze onafhankelijke beslissing te maken”, stelde de zegsman. ,,Wij hopen dat andere landen die soldaten hebben gestationeerd in Afghanistan, het voorbeeld van Nederland volgen en hun troepen zullen terugtrekken.”

Overigens zijn de Taliban net zo goed tegen een andere soort missie dan een militaire, zoals een trainingsmissies om Afghaanse politieagenten op te leiden. Voor dat laatste staat de PvdA wel open. De Talibanwoordvoerder zegt daarover: ,,Voor ons is er geen verschil tussen vechtend en niet-vechtend personeel”.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘Taliban willen hoofdrol PvdA in nieuw kabinet’

  1. Pieter. zegt:

    Ik ben blij met de uitspraak van de Taliban mbt hun voorkeur voor de PVDA.Dit is een glashelder argument voor ons om die partij als heet ijzer te laten vallen en nooit meer naar om te kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s