Antwoord op Kamervragen over onderzoeken naar vlucht MH17

Antwoorden kamervragen van het lid Omtzigt (CDA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Veiligheid en Justitie over de onderzoeken naar de aanslag op de MH17 (ingezonden 7 oktober 2014, nr. 2014Z17455)

Vraag 1:
Wanneer ontvangt de Tweede Kamer een voortgangsrapportage over de onderzoeken naar de MH17?

Antwoord vraag 1:
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft op 9 september jl. een rapport van eerste bevindingen (preliminary report) gepubliceerd. De OvV streeft ernaar om het eindrapport in juli 2015 op te leveren.
Verder is uw Kamer bij brief 9 oktober 2014 opnieuw geïnformeerd over de nasleep van de ramp met Malaysia Airlines vlucht MH17. Deze brief bevat tevens de meeste recente stand van zaken met betrekking tot de (voortgang van) het strafrechtelijk onderzoek.

Vraag 2:
Heeft u Oekraïne gevraagd om de overeenkomst tussen het Oekraïense National Bureau of Air Accident Investigation (NBAAI) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid openbaar te maken en bent u bereid om deze overeenkomst onverwijld openbaar te maken?

Antwoord vraag 2:
De overeenkomst kan pas openbaar worden gemaakt als ook Oekraïne daarmee instemt. Het gesprek daarover tussen de OvV en Oekraine is nu gaande. Zodra en indien Oekraïne instemt met openbaar maken, zal de OvV de overeenkomst plaatsen op zijn website.

Vraag 3:
Heeft het Openbaar Ministerie de regering geïnformeerd en om toestemming gevraagd alvorens zij een geheime overeenkomst tekende met haar counterparts in Oekraïne, België, Australië en later Maleisië? Heeft de regering toestemming gegeven voor het ondertekenen van deze
overeenkomst?

Antwoord vraag 3:
De overeenkomst waaraan de vraagsteller refereert betreft een afspraak tot het oprichten van een gemeenschappelijk onderzoeksteam. Het OM is tot het instellen van een dergelijk JIT (Joint Investigation Team) bevoegd en maakt van deze  bevoegdheid met regelmaat gebruik in grensoverschrijdende strafrechtelijke  onderzoeken. De ondertekening van het JIT inzake het onderzoek naar de ramp  met vlucht MH17 vond plaats met medeweten en instemming van het kabinet.

Vraag :4
Wanneer is de overeenkomst getekend en wanneer en hoe werd hij  rechtsgeldig? Wat is de formele status van de overeenkomst?
Vraag :5
Wanneer trad Maleisië toe tot de overeenkomst en was dat op dezelfde voorwaarden?
Vraag 6:
Nu het bestaan van de overeenkomst publiek is, kunt u deze  overeenkomst publiek maken?
Vraag 7:
Klopt het dat de overeenkomst veto-rechten bevat voor landen? Zo ja,  welke?

Antwoord 4-7:
Een overeenkomst tot het instellen van een gemeenschappelijk onderzoeksteam  (een JIT) heeft betrekking op de wijze en intensiteit van samenwerking in een strafrechtelijk onderzoek. De overeenkomst is rechtsgeldig sinds deze op 7  augustus jl. werd ondertekend. Sinds 19 augustus is ook Maleisië aangesloten bij  het JIT. Binnen het JIT gelden voor alle landen voorwaarden met betrekking tot  de wijze waarop informatie wordt verzameld, gedeeld en gebruikt. Dergelijke  voorwaarden alsmede doelbinding zijn gebruikelijk bij internationale  strafrechtelijke samenwerking. Deze overeenkomst is niet openbaar, aangezien  het hier een document betreft met operationele werkafspraken in een lopend  strafrechtelijk onderzoek.

(ministerie van Veiligheid en Justitie, 13 oktober 2014)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Flight MH17 en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s