Persbericht ministerie van V&J over zoekactie op site MH17

Ruim 40 medewerkers van het lokaal Oekraïens agentschap voor rampenbestrijding (SES*) waaronder de plaatselijke brandweer, hebben maandag in Oost-Oekraïne persoonlijke bezittingen verzameld van slachtoffers van vlucht MH17. Ze verzamelden bezittingen die ertoe doen voor nabestaanden, zoals kleding, koffers, post, paspoorten, creditcards, sierraden, knuffels en foto’s. Dat maakte Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie, bekend.

‘De actie van vandaag was succesvol. Het is de SES gelukt veel persoonlijke bezittingen, een hoeveelheid van 9 m3, uit het rampgebied op te halen. Daar zijn we ze dankbaar voor’, aldus Aalbersberg. Nederland heeft altijd gezegd zich maximaal in te spannen om zoveel mogelijk persoonlijke bezittingen terug te krijgen. ‘Het is goed om te zien dat deze manier van werken ook resultaat oplevert’, aldus Aalbersberg.

De dag verliep niet zonder incidenten: rond het middaguur werd er in de nabijheid van de rampplek geschoten. ‘Dat toont eens te meer aan dat de repatriëringsmissie nog niet kan worden hervat’, zegt Aalbersberg. De veiligheid werd constant door de OVSE gemonitord.

De rampenbestrijders en de brandweer hebben spullen opgehaald bij inzamelpunten bij Roszypne en Grabovo en in de omgeving van deze dorpen. De veiligheidssituatie liet het niet toe om ook in Petropavlivka persoonlijke bezittingen te verzamelen.

Naast de lokale hulpverleners was ook de OVSE, de organisatie die voor Nederland onderhandelt met de separatisten, mee naar de rampplek. Een operationeel team van 4 Nederlanders sloot eveneens aan.

De verzamelde spullen worden via Donetsk overgebracht naar Charkov. Dat zal naar verwachting morgen plaatsvinden. In Charkov zullen experts een eerste forensische check uitvoeren. Om dit mogelijk te maken worden 8 extra experts ingevlogen. De persoonlijke bezittingen zullen daarna zo snel mogelijk naar Nederland worden overgebracht.

Gezien de veiligheidssituatie in het gebied gaat de SES morgen niet weer het gebied in om het verzamelen voort te zetten. De situatie wordt van dag tot dag bekeken om te zien of en wanneer zich nogmaals een mogelijkheid voordoet.

(ministerie van Veiligheid en Justitie, 13 oktober 2014)

*SES is de Engelse afkort van deze dienst (State Emergency Service). De Oekraïense afkorting is MNS (cyrillisch: MHC)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Flight MH17. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s