‘Wij hadden raket, maar haalden MH17 niet neer’

(De Volkskrant vanuit Donetsk)

Van onze verslaggever Bert Lanting

De pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne beschikten over  raketten die in staat waren het Maleisische toestel neer te halen, maar hebben de BUK-installatie niet gebruikt.

Dat beweert Aleksandr Chodakovski, een van de belangrijkste rebellencommandanten in een interview met de Volkskrant. Volgens hem was de BUK ook niet in het gebied waar MH17 werd neergehaald.

In een interview met Reuters na het neerschieten van vlucht MH17 zei Chodakovski dat de rebellen de BUK-installatie snel hadden teruggestuurd na het neerstorten van het toestel. ‘Ik ben verkeerd geciteerd’, zegt Chodakovski. ‘Ik heb alleen gezegd dat er een BUK- installatie vanuit Loehansk naar dat gebied onderweg was. Maar die was nog niet ter plaatse. Toen de strijders van de Loehansk Volksrepubliek hoorden over de ramp, hebben ze de BLIK haastig teruggestuurd, om te voorkomen dat ze de schuld zouden krijgen.’

Hij is ervan overtuigd dat de rebellen het toestel niet hebben neergeschoten. ‘Ik heb met alle commandanten die over dergelijke wapens beschikken gesproken en zij hebben mij verzekerd dat niemand die heeft gebruikt..

Chodakovski erkent dat bewijzen voor wie het dan we gedaan heeft ontbreken. ‘Ik Wil geen overhaaste conclusies trekken, want het is verkeerd zo’n tragedie voor politieke doeleinden te gebruiken. Ik ben het niet mee eens met wat Rusland zegt: dat Oekraïne door het luchtruim open te houden de voorwaarden voor de ramp heeft geschapen.

(…)

(Volkskrant, 4 november 2014)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Flight MH17 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s