Repatriëringsmissie MH17 ten einde

De repatriëringsmissie MH17 in zijn huidige vorm is afgerond. Zaterdag brengt een Hercules-transportvliegtuig van de luchtmacht de voorlopig laatste kisten met stoffelijke resten naar Nederland. Dit maakte hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg, die de missie leidde, donderdag in Den Haag bekend.

Aalbersberg stond nadrukkelijk stil bij het fysiek en mentaal zware werk dat de vele Defensie- en politiemensen de afgelopen maanden hebben verricht. Hij bedankte hen daarvoor, maar sprak ook zijn waardering uit voor de hulp van de lokale autoriteiten, bewoners en hulpdiensten. “Dankzij de hulpdienst SES kon het team elke dag voortgang maken op de locaties waar we dachten nog stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te vinden. Daarvoor zijn we hen zeer erkentelijk.”

Veel werk verzet
De afgelopen 2 weken verzette het 24-koppige team nog veel werk. Zelfs in moeilijk toegankelijk gebieden, bijvoorbeeld vanwege mijnen, zijn nog stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen geborgen. Ook is in totaal nog zo’n 120 kubieke meter aan wrakstukken geborgen.

Laatste schouw
Gisteren deed het team een laatste schouw op de grote ‘burned site’. Ook werd een ronde gemaakt langs de huizen in Petropavlivka om persoonlijke bezittingen en wrakstukken op te halen bij bewoners. Aalbersberg: “Daarmee zit het werk van deze missie er op. Alle geborgen spullen, mensen en materieel zijn nu op weg vanuit Donetsk naar Charkov. We kunnen niet de garantie geven dat alles is gevonden, maar wel de zekerheid dat we alles hebben gedaan wat mogelijk is.”

Lokale contacten in stand
Omdat er kans is dat er nog spullen worden gevonden, houdt het team de komende tijd de lokale infrastructuur en kennis in stand. Er zijn afspraken gemaakt met de burgemeesters van de dorpen rond het rampgebied, de lokale bevolking en de SES. Zo kunnen inwoners gevonden spullen blijven inleveren op een aantal vaste punten. Ook is er op de ambassade in Kiev een contactpersoon. Dit om er voor te zorgen dat alles wat nu nog wordt gevonden ook naar Nederland komt.

De eerste prioriteit is nu om de stoffelijke resten naar Nederland te brengen. Zaterdag arriveren zeven kisten per C-130 Hercules-transportvliegtuig op Vliegbasis Eindhoven. Ook het team keert terug naar Nederland. Wanneer de persoonlijke bezittingen en wrakstukken terugkomen is nog onbekend.

(Rijksoverheid, 30 april 2015)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Flight MH17, Ukraine. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s