Het raadsel van het nieuwe Russische MH17-rapport

De onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta heeft op dinsdag 5 mei een tot nu toe onbekend onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 gepubliceerd. Het rapport zou zijn opgesteld door (anonieme) ingenieurs uit de Russische wapenindustrie. De krant gaf zelf dinsdag geen oordeel over het rapport, anders dan te stellen dat het nieuwe vragen oproept. Dat doet het zeker.

De officiële door Moskou gepropageerde lijn is dat MH17 werd neergeschoten door een Oekraïens gevechtsvliegtuig van het type Su-25. Het nieuwe rapport bestrijdt deze lezing. De ingenieurs hebben de foto’s van de wrakstukken bestudeerd, de verspreiding van de wrakstukken over een relatief groot gebied, en bijvoorbeeld de foto van een scherf van een Buk raketkop die die jaar door RTL-correspondent Jeroen Akkermans is gemaakt en afgelopen maart werd gepubliceerd.

De conclusie van van het onderzoek: vlucht MH17 werd neergeschoten door een Buk M1-raket.  De ingenieurs berekenden ook de vermoedelijke afvuurlocatie door de koers, hoogte en snelheid van vlucht MH17 ten tijde van het neerschieten te vergelijken met de locaties waar de wrakstukken zijn neergekomen. Hun tweede conclusie: de Buk-raket werd afgevuurd uit een gebied van 2,5 bij 3,5 kilometer ten zuiden van het plaatsje Zarosjtsjenkoje (Russische spelling) / Zarosjtsjen’ske (Oekraïens).

De vraag is natuurlijk wie dat gebied vorig jaar in handen had. Het rapport citeert hierover het Russische ministerie van defensie:

quote uit rapport

Vertaling: “Uit gegevens van de ruimte-inlichtingendienst van het ministerie van defensie van de Russische Federatie blijkt dat er in het gebied van Zarosjtsjenskoje lanceerinrichtingen voor de Buk luchtdoelraket van de Oekraiense strijdkrachten aanwezig waren. “

Samenvattend: het nieuwe rapport stelt dat vlucht MH17 is neergeschoten door een Buk luchtdoelraket. Vermoedelijk een Oekraiense, zo zou uit gegevens van het Russische ministerie van defensie blijken.

Maar die laatste claim is onjuist. Het gebied rond Zarosjtsjenkoje was vorig jaar juli vast in handen van de ‘Volksrepubliek Donetsk’ (DNR). Van de rebellen dus. Dat blijkt uit kaarten die rond die tijd zijn gepubliceerd door pro-Russische bron (kaart 1) en de Oekraiense nationale veiligheids- en defensieraad (NSDC, kaartje 2).  Zarosjtsjenkoje ligt ca. 7 kilometer ten zuiden van Sjachtarsk (Shakhtars’k /Шахтерск ).

kaartje 1

Kaart 1, uit pro-Russische bron

kaartje 2

Kaart 2: NSDC, Kiev

Er is geen twijfel mogelijk. Het gebied bij Zarosjtsjenkoje was in juli vorig jaar vast in handen van de ‘Volksrepubliek Donetsk’. Dat is het trouwens nog steeds.

De conclusie van het nieuwe rapport uit Rusland moet daarom zijn dat vlucht MH17 is neergeschoten door een Buk-raket die werd afgevuurd vanuit pro-Russisch gebied door militairen van de ‘DNR’ of door Russische regeringsmilitairen. 

Het raadsel is natuurlijk waarom het rapport Oekraïne als schuldige aanwijst en waarom de redactie van Novaja Gazeta niet zelf de overal beschikbare ‘frontkaartjes’ heeft geraadpleegd. Luiheid? Te gevoelige kwestie?

kaartje Google Earth _01

De locatie van Zarosjtsjenskoje ten opzichte van Sjachtarsk, Hrabove, en het als afvuurlocatie vaak genoemde Snizjne

UPDATE Audio: mijn toelichting op dit rapport bij de EO (Dit is de Dag), Radio 1, 6 mei

UPDATE Vertaling van het Novaja Gazeta-artikel door GeenStijl: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/05/kak_du_lai.html

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Flight MH17, Rusland, Russian Federation en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s