Is Europa Poetin’s ‘achtertuin’?

Ja, zeggen de Volkskrant en het Nederlands Dagblad. De Volkskrant begon er zaterdag mee, met een artikel getiteld ‘Tijd voor een grootscheepse oefening in de achtertuin van Poetin’. De Volkskrant schreef: ‘Nu de dreiging uit het oosten als steeds reëler wordt ervaren, vindt de NAVO het tijd voor een grootscheepse oefening in de achtertuin van Poetin’. En verderop in het artikel: ‘Tot woede van Moskou wordt er wel tijdelijk geoefend met NAVO-militairen in de achtertuin van Poetin.’ Het Nederlands Dagblad nam dit artikel later 1:1 over.

Het oefenen gebeurt  op vier locaties. In de Oostzee, waar de jaarlijkse BALTOPS marinie-oefening wordt gehouden. In de Baltische landen oefening SABRE STRIKE. In Polen, waar op een oefenterrein bij de Duitse grens de nieuwe ‘flitsmacht’ VJTF onder andere met Nederlandse militairen oefent (NOBLE JUMP).  En in Roemenië, Hongarije en Italië (oefening TRIDENT JOUST). Welke van die vier locaties de Volkskrant precies ‘de achtertuin van Poetin’ noemt wordt uit het artikel niet duidelijk. Ze worden kennelijk op een hoop geveegd.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar op mij kwam een en ander uiterst merkwaardig over. Ik bedoel, de EU en NAVO tot ‘achtertuin van Europa’ bombarderen? Idem voor wat betreft de Oostzee? Dit is het onversneden overnemen van Russische propaganda. Het woord ‘achtertuin’ impliceert ook dat Moskou iets te zeggen zou hebben over wat er in die landen en op de Oostzee gebeurt. Wat natuurlijk niet het geval is.

En het zou eerlijk gezegd logischer zijn om juist Rusland ‘de achtertuin van Europa’ te noemen. De EU en de Europese NAVO-landen hebben meer inwoners, een vele malen groter bruto nationaal product, en hebben gezamenlijk een aanzienlijk grotere militaire macht. Op één uitzondering na, de kernwapens (alleen Frankrijk en Groot-Brittannië hebben zelf ook kernwapens, de rest schuilt onder de Amerikaanse atoomparaplu)

Toen ik de auteur van het artikel in de Volkskrant, Natalie Righton, op Twitter over aansprak over de ‘achtertuin-formulering reageerde ze als gebeten door een hond. Tot een zinvolle discussie kwam het niet. Enfin. Hier de relevante citaten uit het artikel.

‘Tijd voor een grootscheepse oefening in de achtertuin van Poetin

Nu de dreiging uit het oosten als steeds reëler wordt ervaren, vindt de NAVO het tijd voor een grootscheepse oefening in de achtertuin van Poetin. ‘Een levensgevaarlijk spel.’

door: Natalie Righton 13 juni 2015, 02:00

(…)

Dat Rusland echt een bedreiging is, vrezen NAVO-lidstaten vooral sinds de annexatie van de Krim. De Baltische staten vrezen hetzelfde lot en dringen regelmatig aan op de permanente legering van NAVO-troepen op hun grondgebied. Voor de meeste lidstaten gaat dat te ver. Rusland zou het als een ultieme provocatie zien, met mogelijk een oorlog als gevolg.

Tot woede van Moskou wordt er wel tijdelijk geoefend met NAVO-militairen in de achtertuin van Poetin. Rusland is misschien niet zo onder de indruk van het aantal NAVO-militairen dat komende week op de been is – Moskou oefent zelf met tienduizenden soldaten tegelijk – maar de locatie is wel olie op het vuur.

(…)’

(Het volledige artikel staat hier)

UPDATE: De Volkskrant heeft zich door minister Hennis laten uitleggen dat je niet moet meegaan in de strategische communicatie van Poetin, bijvoorbeeld door Oost-Europa de ‘achtertuin’ van Rusland te noemen, en NAVO-oefeningen daar ‘olie op het vuur’.

‘Hennis reageert fel op kritiek dat deze NAVO-oefening nabij de Russische grens als provocatie wordt gezien door Moskou. ‘Als we ons laten verleiden om mee te gaan in de strategische communicatie van Poetin, dan zijn we precies waar hij ons wil hebben. Wat de NAVO doet is puur defensief van aard, ter geruststelling van de eigen bondgenoten. Van agressief of aanvallend gedrag is geen sprake.”

(bron)

NATO-ALLIED-SHIELD

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s