Russisch vlagvertoon in de Cariben

Voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog en het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1991 zullen Russische marineschepen zich vertonen in het Zuidelijk Halfrond. Vlak bij de Nederlandse Antillen en Aruba, om precies te zijn.

Want: Rusland en Venezuela houden eind dit jaar hun eerste gezamenlijke marineoefening. Dat heeft de Venezolaanse president Hugo Chavez zondag in zijn wekelijkse tv-programma ‘Hallo President’ aangekondigd.

pjotr velikijHoe de oefening gaat heten is nog niet bekend. Maar ‘VenRus’ zou voor de hand liggen, naar analogie met de marineoefeningen ‘VenBraz’ (met Brazilië) en ‘VenHol’ (met de Nederlandse marine, juist afgelopen week was er weer een driedaagse VenHol-oefening).

De Russische bijdrage aan de oefening is bescheiden in omvang: slechts vier schepen. Maar er gaat een krachtig politiek signaal van uit: een van die schepen is de ‘Peter de Grote’ (Pjotr Velikij), het vlaggenschip van de Russische Noordelijke Vloot en met een lengte van 252 meter en een waterverplaatsing van 24 duizend ton het grootste nucleair aangedreven slagschip ter wereld.  

De boodschap is duidelijk. Russisch vlagvertoon in de ‘achtertuin’ van de Verenigde Staten. En: na jarenlang in staat van ontbinding te hebben verkeerd is de Russische marine dankzij een injectie van miljarden aan olie- en gasdollars weer in staat om zich duizenden zeemijlen van huis te begeven. Ten derde: Venezuela is al een goede klant van de Russische wapenindustrie maar de president zei in zijn tv-talkshow Moskou ook te zien als ‘strategisch partner’.

Moskou heeft verder aangekondigd dat het tijdelijk vier vliegtuigen voor onderzeebootbestrijding in Venezuela zal stationeren. Of dat ‘tiijdelijk’ slaat op de beperkte periode van de gezamenlijke oefening is nog niet duidelijk.  De oefening past in een reeks zetten die de Russische krijgsmacht heeft gedaan om duidelijk te maken dat men weer terug is op het geopolitieke wereldtoneel. Zo was er in 2003 een oefening met een ‘kernwapenscenario’ samen met India, en in 2005 een grote oefening met China en een andere landen van de Shanghai Cooperation Organisation.

Voor meer informatie, zie onderstaande links.

Rusland en China: een opmerkelijke militaire oefening

Cuba zit niet te wachten op nieuwe Russische bases

Oefenen op een crisissituatie in de Cariben

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s