Russisch vlagvertoon (2)

tu-160.jpgTotaal onverwacht heeft Rusland twee supersonische langeafstandsbommenwerpers naar Venezuela gestuurd. De toestellen zijn daar woensdag geland en zullen er volgens Moskou ‘enkele dagen’ blijven voor oefeningen in het internationale luchtruim. De toestellen van het type TU-160 (NAVO-codenaam ‘Blackjack’) werden tijdens hun vlucht gevolgd door niet nadere gespecificeerde vliegtuigen van de NAVO en de VS.

Een nieuw stukje machtsvertoon van Rusland dus in het Westelijk halfrond, bovenop de eerder al aangekondigde gezamenlijke marineoefening met Venezuela. Begrijpelijkerwijs zijn links en rechts alarmbellen afgegaan.  Moskou heeft trouwens benadrukt dat de bommenwerpers (vergelijkbaar met de Amerikaanse B-1B) geen kernwapens aan boord hebben en dat Rusland ook niet van plan is om militaire bases in Venezuela te vestigen.

Begrijpelijkerwijs leggen politici en media een verband tussen het sturen van de bommenwerpers en de crisis rond Georgië, maar zo’n verband wordt door Rusland uiteraard in alle toonaarden ontkend.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s