Generaal De Kruif krijgt bevel Zuid-Afghanistan

generaal-majoor-mart-de-kruif-2-foto-ministerie-van-defensie.jpgDe Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif voert vanaf zaterdag het bevel over alle internationale troepen in Zuid-Afghanistan. Dat zijn in totaal zo’n 20.000 militairen, onder wie Nederlanders, Amerikanen, Britten en Canadezen.

Als regionaal commandant van ISAF, de door de NAVO geleide stabilisatiemacht in Afghanistan, wordt hij verantwoordelijk voor zes provincies, waaronder Kandahar, Helmand en Uruzgan.

Generaal De Kruif zal de functie een jaar uitoefenen. Het is de tweede keer dat Nederland de NAVO-bevelhebber voor Zuid-Afghanistan levert. Eerder was dat in 2006. Canada, Groot-Brittannië en Nederland nemen om beurten het bevel over de regio op zich.

De Taliban zijn daar erg actief, maar in een gesprek met de Wereldomroep zei De Kruif dat de strijd tegen de Taliban niet zijn eerste prioriteit is. ISAF moet er vooral voor zorgen dat de algemene verkiezingen volgend jaar veilig verlopen, aldus generaal De Kruif.

(zie ook ‘Nieuwe commandant Z-Afghanistan gaat voor verkiezingen‘)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s