Piraterij in kaart gebracht

Lezen over de piraterij voor de kust van Somalië is boeiend, maar het probleem wordt veel duidelijker wanneer het in kaart wordt gebracht. En dat is precies wat de VN-organisatie UNOSAT doet. Fantastisch gedetailleerde kaarten over kapingen (of pogingen daartoe), de plekken van waaruit piraten opereren enzovoorts.

De meest recente kaarten maken duidelijk dat veruit de meeste activiteiten van de piraten zich afspelen in de Golf van Aden, tussen Somalië en Jemen en niet meer zoals in het verleden langs de oostkust van Somalië.

En “tussen Somalië en Jemen” is eigenlijk verkeerd gezegd, want de piraten opereren vanuit twee noordelijke regio’s die zich hebben afgescheiden van Somalië: Puntland en Somaliland. Somalië zelf is een ‘non-staat’, zonder een effectieve centrale overheid, en in deze twee regio’s heeft die nauwelijks bestaande regering al helemaal geen enkele invloed.

Klik hier voor de ‘piraterijkaarten’ van UNOSAT. Veel minder gedetailleerde informatie wordt via Google verspreid door de Internationale Kamer van Koophandel, ICC. Klik daarvoor hier.


Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s