‘Chora-veteraan’ nieuwe baas commando’s

Kolonel Rob Querido is vanaf vandaag de nieuwe commandant van het Korps Commandotroepen (KCT).  Hij volgt kolonel Cees Vollaard op die sinds februari 2005 de leiding had over het Korps. Onder diens bevel kwamen de commando’s vooral in actie in Afghanistan: eerst in de provincie Kandahar, en vanaf 2006 in de provincie Uruzgan. Daar opereerden de commando’s samen met special forces van het Korps Mariniers in de ‘Special Forces Task Group Viper‘, in de wandelgangen ‘de Vipers’ genoemd.

Kolonel Querido kreeg eerder vooral bekendheid door zijn rol tijdens de ‘Slag om Chora’ in juni 2007. Hij was toen (met de rang van luitenant-kolonel) commandant van de gevechtseenheden (‘Battle Group’) van de Task Force Uruzgan en trok persoonlijk de Chora-vallei in om leiding te geven aan een tegenaanval, nadat Talibanstrijders grote delen van het district hadden veroverd. Vrijwel de hele Battle Group, inclusief de ‘Vipers’ werden toen ingezet in wat wel de grootste slag wordt genoemd die Nederlandse troepen hebben geleverd sinds de Koreaanse oorlog in de jaren ’50 van de vorige eeuw.

(foto: de (toen nog) luitenant-kolonel Querido in zijn functie als commandant van het 42ste bataljon Limburgse Jagers).

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Defensie, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s